Austrijska ambasada domaćin 10.rođendana Centra za razvoj

Ambasada Austrije u Srbiji bila je domaćin obeležavanja desete godišnjice postojanja i rada Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Razlog za to leži u činjenici da su Austrija i Austrijska razvojna agencija kontinuirano podržavale socijalni i ekonomski razvoj južne Srbije kroz razne donacije i projektnu podršku Centru za razvoj Jablaničkog I Pčinjskog okruga, naglasio je njegova ekselencija ambassador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

„Centar za razvoj danas je jasno pozicioniran i dokazao je svoj visok kvalitet rada i posvećenosti, kroz činjenicu da je dobio regionalnu, ali i medjunarodnu podršku kroz projekte od EU, UN I USAID – rekao je ambasador Ajgner.

Sve dosadašnje napore, uložene kroz rad Austrijske agencije i Centra za razvoj, na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga pohvalio je i državni sekretar Ministrstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

„Obećavamo dalje pružanje podrške najnerazvijenijim opštinama u pograničnom i južnom delu zemlje. Povećanje kompetencija svih slojeva stanovništva dovešće do bolje i čvršće saradnje između regiona u našoj zemlji i partnera u Austriji – rekao je Bošnjak.

Da je stabilna i funkcionalna infrastruktura u vidu regionalnih razvojnih agencija veoma važna, potvrdila je direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS-a Ana Žegarac.

To je dobar instrument za implementaciju ne samo nacionalnog budžeta nego i svih međunarodnih programa i projekata – naglasila je Žegarac.

Poslednjih nekoliko godina, Centar za razvoj jedan je od partnera Misije USAID-a u Srbiji, na projektu Podrška razvoju privatnog sektora.  Direktor Misije Aza El Abd govorila je o značaju pomoći malim i srednjim preduzećima koju ovaj projekat promoviše.

„Naše iskustvo sa razvojem privatnog sektora dokazuje da mala preduzeća imaju potencijal da se uspešno takmiče van njihove lokalne zajednice. Da bi to mogla, treba da imaju pristup resursima i stručnjacima koji mogu da im omognu da se prilagode zahtevima tržišta– rekla je direktor USAD misije u Srbiji.

Direktor Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković zahvalila je svima na podršci, ističući da bez međusobne saradnje nema ni značajnih rezultata.

„Vrednost realizovanih projekata u ovih 10 godina prelazi pet miliona evra, a najznačajniji i najvredniji projekat je onaj koji je za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremio Centar za razvoj uz finasijsku podršku Austrijske razvojne agencije 2011. a tiče se izgradnje kompletne kanalizacione mreže u Leskovcu. Ovaj projekat prošao je kod programa ORIO, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije i putem njega obezbeđena  su  sredstva u iznosu od 7,6 miliona evra za ovu investiciju. To samo potvrđuje da se u Centru za razvoj radi i razmišlja timski i na dobrobit zajednice – naglasila je Stanković.

S godinama smo shvatili da u našem radu ne postoje izazovi kao takvi već su oni naš način rada, dodala je ona.

Takođe pročitajte

Old Timer Fest sa više od 30 hiljada posetilaca-Točak razvoja manifestacionog turizma u Nišu

Povećanju turističkog prometa i broja noćenja u Nišu u junu ove godine doprineli su domaći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.