ART TO GO JAZZY – Umetnost u znaku džeza

I ove godine sa nama će stvarati umetnici različitih senzibiliteta, likovnih izraza i rukopisa, kako bismo i time doprineli na kvalitetu, raznolikosti i značaju predstavljanja ideje kojom smo se i prethodnih godina vodili, a to je ideja multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i multipovezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu.

Produkciju umetničkih dela i kreativni proces možete ispratiti od 7. do 12. avgusta u trećem koridoru niške Tvrđave, ispred izgorelih ateljea.
Mesto održavanja kolonije članovi udruženja ARTEF će vizuelno mapirati kreativnim instalacijama i objektima koji će imati vizuelno upečatljiv ali i funkcionalan karakter, tako da umetnici i posetioci mogu osetiti duh festivala, sinergiju četkica i nota i upuste se u stvaralački proces.
Ideja organizovanja kreativne zone potekla je zapravo iz potrebe da se udruženim snagama deluje na poboljšanje društvenog i kulturnog života u gradu. ARTEF deluje i stremi ciljevima koji bi mogli da se definišu kao vođenje stalne brige oko kulturnog razvoja i preduzimanje aktivnosti na ostvarivanju ciljeva i zadataka razvoja kulture i umetosti.
Odabrano su 22 vizuelna umetnika koji će svoje umetničke kreacije realizovati u području skulpture, slike, crteža i multimedije.
Umetnici iz Srbije su: Nevena Stefanović, Jelena Živković, Milena Krstić, Arpad Pulai, Milena Vukajlović, Marko Veljković, Novak Novaković, Ana Vukadinović, Jana Mitrovska, Milena Kulić, Nevena Ljubenović, Andrijana Antanasijević, Dušan Stanojević, Stefan Sladić, Nenad Stamenković, Đorđe Stevanović, Miljan Nedeljković, Nikola Stojanović. Ovogodišnji gosti iz inostranstva su Hristo Bozukoviz Bugarske, Konstantin Popovsk iz Makedonije, Albam Liam iz Engleske….
Projektom predstavljamo mlade umetnike, do 36. godine, a naši učesnici su: profesori, studenti: osnovnih, master, doktorskih studija, dizajneri, magistri, slobodni umetnici, nastavnici, direktor muzeja…
Od naših učesnika očekuje se da svoje radove prilagode ideji festivala. Tematska odrednica je jazz kao sloboda umetničkog izražavanja, odatle i potiče naziv projekta „ART TO GO JAZZY“.
Ističemo da je ideja za mesto održavanja kolonije potekla je iz potrebe da se skrene pažnja na ateljea koja od 2003. godine stoje kao ružan podsetnik o stanju kulture, i nebrizi o istoj, u našem gradu.
Angažovanjem mladih, školovanih umetnika, stvaramo prostora za njihovu promociju i povezivanje, činimo ih dostupnijima publici time što izlazimo iz ateljea i predstavljamo umetnost van galerijskog prostora . Saradnja umetnika okupljenih na jednom mestu rezultirala je i rezultiraće razmenom iskustava, otvorenim raspravama o umetnosti i kulturi danas, o ambijentu i konzumentima kulture, te i o nužnoj potrebi za implementiranje vrhunske umetnosti i kulture u sve pore našeg društva.
Pozivamo sve ljubitelje umetnosti da nam se pridruže, saznaju nešto više o stvaralačkom procesu i aktivno učestvuju u raspravama o umetnosti. Isprate večernje izložbe i pogledaju filmove o umetnicima i umetnosti na ART TO GO JAZZY bioskopskom platnu.
ART TO GO JAZZY su do sada podržali NIšville Jazz festival, Kancelarija za mlade Grada Niša, ali i brojne institucije i firme koji su svojim skromnim učešćem u okviru mogućnosti doprineli realizaciju ovog projekta: Fakultet umetnosti Niš, JKP Parking servis, JKP Mediana, Copy Shop, Vegohem, Srma group, Elite i mnogo i drugi.

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.