Aplikacijom protiv alergija

Tokom pandemije koronavirusa jedno od pitanja koje smo često slušali jeste i – “Da li je alergija ili imam virus?”. Razlog je taj što alergije i virusi imaju slične simptome – osetimo svrab u nosu, kijamo, zapušen nam je nos, slabi nam čulo mirisa ili ga čak gubimo, suze nam oči, svrbe nas. Zbog svega toga smo razdražljivi i smanjuje nam se kvalitet života. Treba da znamo da nismo usamljeni slučaj, jer su alergije, uz astmu, najčešće hronične bolesti u Evropi.

Procenjuje se da oko 80 miliona odraslih (preko 20%) Evropljana ima neku alergiju. Od toga su, oko 30 – 40 odsto deca i taj broj konstantno raste. Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali ih možemo držati pod kontrolom. Prvi korak je da izbegavamo kontakt sa alergenima. Kako to da postignemo?

Jedno od rešenja je mobilna aplikacija RealForAll za Android i iOS korisnike. Građani sada mogu putem ove besplatne aplikacije proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i prognoza za narednih nekoliko dana i na taj način planirati svoje aktivnosti i terapije u dogovoru sa svojim lekarom.

Aplikacija je samo deo velikog projekta “Merenja u realnom vremenu i prognoza za uspešnu prevenciju i život sa sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija” – RealForAll (2017HR-RS151) koji se sufinansira preko Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska. Konzorcijum koji čine BioSens Institut – Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije u biosistemima iz Novog Sada, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Odijel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku (Hrvatska) i Grad Osijek implementirali su RealForAll projekat od 2017. do 2020. godine sa ciljem da unaprede sistem javnog zdravstva kako bi ispunio svoju ulogu u prevenciji i lečenju sezonskih alergija.

“Klasično merenje izloženosti polenu iz vazduha sprovodi se standardnom metodom koja je veoma spora, pa podaci do krajnjih korisnika stižu sa zakašnjenjem i do sedam dana. Sa ovim sistemom, osobe alergične na polen, osobe koje o njima brinu i medicinski radnici putem RealForAll aplikacije imaju dostupne časovne koncentracije alergenog polena. Aplikacija omogućava beleženje simptoma i njihovo prikazivanje u odnosu na merenja, što olakšava i ubrzava komunikaciju sa lekarom, a samim tim omogućava efikasnije određivanje dijagnoze i određivanje odgovarajuće terapije. Takođe, korisnici imaju prognozu kako kratkoročnu (do 72h) tako i dugoročnu koja im može pomoći da planirajući svoje aktivnosti. Iako je tek druga godina operativnog rada RealForAll Sistema, do sada je registrovano više od 10000 korisnika”, objašnjava dr Branko Šikoparija, viši naučni saradnik Instituta BioSens.

RealForAll projekat je napravio, testirao i pustio u rad sistem za automatsko merenje atmosferskih koncentracija polena. Sistem se sastoji od dva RAPID-e uređaja koji koristeći princip protočne citometrije, merenja fluorescence i modela veštačke inteligencije identifikuje za ovaj region najznačajniji alergeni polen. Podaci iz RAPID-e uređaja čuvaju se u RealForAll bazi podataka koja pored merenja iz Novog Sada i Osijeka čuva merenja iz Finske i Litvanije. Podaci su korisnicima, osim preko mobilne aplikacije, dostupni putem interneta i to preko www.realforall.com.

Izloženost aeroalergenima je u direktnoj vezi sa alergijskim rinitisom i astmom koji nepovoljno utiču na kvalitet života. Na taj način dodatno se opterećuje zdravstveni sistem, što rezultira negativnim ekonomskim uticajem na čitavu državu. Kada imamo relevantnu informaciju o riziku za izloženost alergenima, to je već jedan korak bliže prevenciji simptoma alergije. U kontekstu javnog zdravlja, podaci pomažu i retrospektivnu analizu i stretegijsko planiranje. Formiranje mreže stanica za prećenje bioaerosola u realnom vremenu će značajno uticati na aerobiološka istraživanja kako regionalno tako i na nivou cele Evrope.

“Projekat se fokusirao na polen breze, trava i ambrozije koji su najznačajniji uzročnici sezonskih alergija u Evropi. U narednom periodu projektni partneri će biti posvećeni unapređenju i održivosti razvijenog sistema, ali i proširenju da obuhvati automatska merenja i sa drugih mernih mesta u Evropi. Istraživači Instituta BioSens kroz implementaciju projekta BREATHE, koji će u okviru poziva PROMIS finansirati Fond za nauku Republike Srbije, planiraju da unaprede modele identifikacije bioaerosola kako bi postojeći imali još veću tačnost i mogućnost da identifikuju i drugi alergeni polen. Takođe, testiraće se mogućnsti primene ove tehnologije u detekciji spora gljiva koje mogu biti jaki alergeni i značajni uzročnici biljnih bolesti“, zaključuje dr Šikoparija i ističe da je RealForAll prepoznat i od Copernicus Atmosphere Monitoring Service sa kojim je započeo saradnju na integraciji merenja atmosferskih koncentracija polena u realnom vremenu sa modelima za prognoziranje.

Pored razvoja sistema, RealForAll je značajnu pažnju posvetio upoznavanju stanovništva sa benefitima primene podataka u svakodnevnom životu. Takođe, rezultati projekta prikazani su i međunarodnoj naučno-istraživačkoj zajednici kroz publikacije u naučnim časopisima i učešće na naučnim skupovima. Projekat je pored Evropske unije, finansirala i Autonomna Pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za finansije i institucije koje sprovode aktivnosti.

Takođe pročitajte

Da li čistiji vazduh u kafićima „čisti“ i goste iz lokala

Sve učestalije najave da bi Srbija mogla zabraniti pušenje u zatvorenom uplašila je vlasnike ugostiteljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.