Lela Stojanović

’’Anjin svet ’’ – Snažna poruka novog romana Lele Stojanović

’’Anjin svet ’’ je novi roman za decu iz pera Lele Stojanović koji je po mnogo čemu drugačiji od svih romana i knjiga koje je napisala do sada, a opet po jednoj noti isti je kao i sve njene knjige, po temi o dobroti i činjenju dobrih dela.

Lela Stojanović je na sebe skrenula pažnju sa svoja dva prethodna romana o veštici Niki, koja, verujemo da većina čitaoca već zna, ima ZADATAK da uveseljava ljude i da ih daruje osmehom.

„Anjin svet„ je donekle na istom zadatku jer odiše pričom o drugarstu, dobroti, upornosti, odrastanju i hrabrosti. Prepun je ljubavi i topline, ali i o suočavanju sa problemima i predrasudama.

Nosi jaku i snažnu poruku ’’Prihvati sebe takvim kakav jesi’’.

Glavna junakinja romana je desetogodišnja devojčica Anja koja ne čuje i ne može da govori. Da bi joj specijalizovana škola bila bliže seli se u drugi grad sa roditeljima koji su uvek uz nju, kao njena najveća podrška i oslonac. Tu je i njena mudra baka, učiteljica u penziji, koja je više u njihovoj nego u svojoj kući i koja Anjinu tugu i bes uvek ublaži mnogim važnim životnim porukama, nežnim poljubcima i zgrljajima. A tu je i Anjin pas Pufi, koji razume znakovni jezik i ume da pokaže ljubav i kaže VOLIM TE i to žmureći na oba oka istovremeno.

Kada su se doselili u novi grad i novu kuću Anja upoznaje dečaka iz komšiluka Luku, koji je čujući i koji joj nije ni drug, ni brat, a ni momak ali postaje njeno NEŠTO. A upravo ’’često baš to nešto nedostaje da budemo srećni’’.

Anja pleše iako ne čuje muziku, govori sve svetske jezike jer ona govori osmehom, očima, rukama, osećanjima. Ona zna da kada nekog ’’zalivamo’’poukama, lepim rečima, osmehom, zagrljajem, da on tada zri i raste u boljeg sebe. Radoznala je i ume da mašta i to toliko da joj baka kaže da je ona jedna VELIKA MAŠTA. Voli da vozi bicikl, da se dopisuje putem fejsa, da pravi palačinke u boji i još mnogo toga da radi kao i svako divno i radoznalo dete.

Ali nije uvek sve tako bajkovito i srećno, ima momenata kada je Anja veoma usamljena, tužna i ljuta i to ne samo na sebe već i na ceo svet. Ali, kako je Anja veliki borac ona uspeva da sve to prebrodi i da prihvati sebe takvu kakva jeste i da prigli svoj život u svom svetu i da uživa u njemu. I da se smeje, jer smeh je lek.

Iako Anja voli svoj svet, ona želi da se uklopi u svet oko sebe. I najsrećnija je kada se ta dva sveta pomešaju ’’I počene da miriše na LJUBAV. A milina, koja je tada u svima nama, razliva se i leti svuda oko nas i mnogi tada rastu i zru u dobru decu i dobre ljude. I sve je tako MOĆNO.’’

U knjizi se umesto ilustracija nalaze znakovna slova koja se svakom čitaocu nude, da ih nauči i da se tako svako od nas bar malo približi Anjinom svetu.

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.