sreda , 30 septembra 2020

Američki ambasador otvorio genetsku laboratoriju u Nišu

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Nis danas je otvorena je danas najsavremenija laboratorija za ispitivanje svih poremećaja hemostaze i za tipizaciju tkiva.

“Ogroman iskorak za nasu Kliniku, KC Nis ali i zdravstveni sistem Srbije! Ova laboratorija moći će da pruži uslugu hiljadama bolesnika kojima je potrebna tačna i precizna dijagnostika što će omogućiti pravovremeno i najvažnije, efikasno lečenje. Hvala našim američkim prijateljima na još jednoj moćnoj donaciji, naveo je direktor Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić koji se pohvalio da su obe godine obavili 420 operacija na srcu i da praktično nemaju listu čekanja. On je najavio nove donacije američke vojske niškom zdravstvu. Inače, samo za ovu Kliniku američka vojska je do sada donirala milion dolara.

Laboratoriju je otvorio novi ambasador SAD Entoni Godfrej a nosi naziv po američkom dobrovoljcu i lekaru iz prvog svetkog rata „Daglasu M.Doldu“. Aparat koji je ovog puta donirala evropska Komanda vojske SAD  vredan 1je 00 hiljada evra.
“SAD su ponosne što slave pet godina partnerstva sa doktorom Milićem i Klinikom za kardiohirurgiju. Obavljaju neverovatan posao u vidu medicinskih usluga od vitalnog značaja za celu južnu Srbiju. Ovde ljudi žive bolje i duže zahvaljujući ovim lekarima, kazao je novi američki ambasador.

Laboratorija je dobila naziv po Douglas M. Doldu koji je tokom Prvog svetskog rata boravio u Srbiji kao šef američke misije Crvenog Krsta. U najtežim trenucima raspada srpske države i povlačenja srpske vojske 1915.godine Dold je sprečio stradanje civila i rušenje grada Niša hrabrom intervencijom kod bugarske vojske kada je zapretio reakcijom (tada neutralne) Amerike ukoliko se zlodela počine. Nakon toga, priključio se lečenju srpske vojske i naroda. Nakon prevelike i prekomerne izloženosti prahu, lečeći srpski narod, zbog agresivnog delovanja praha Dold je oslepeo.

Takođe pročitajte

Guske su spasile Rim a ljute papričice….

Prvo je legenda a život je ipak nešto realnije i stalno od nas očekuje izazove …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.