Ambasador Sem Fabrici oduševljen Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama

Drugog dana posete istočnoj Srbiji, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Rogljevačke i Rajačke pivnice. U okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, na Rajačkim pivnicama biće sprovedeni infrastrukturni radovi – elektrifikacija, vodosnabdevanje i popločavanje ulica. Planovi za eventualne infrastrukturne radove za Rogljevačke pivnice, su još uvek u fazi razmatranja mogućih prioriteta.

Upoznajući se sa lepotama autentičnih vinarskih sela, ambasador Fabrici je izrazio svoje oduševljenje.

 Dolazim iz zemlje u kojoj vino ima viševekovnu tradiciju, ali do sada nisam video sela koja su izgrađena samo zbog vina. Pivnice su me očarale i siguran sam da ću ih sigurno još makar jednom posetiti. Rogljevačke i Rajačke pivnice imaju neverovatan potencijal za razvoj turizma. Siguran sam da će pivnice, kroz projekat Evropske unije, opet doživeti svoje zlatno doba i da će biti prepoznate kao jedinstveno mesto za uživanje“.

Uprkos velikom odlivu stanovništva, mnogo mladih je spremno da se bavi vinogradarstvom i vinskim turizmom. Fabrici je upoznao neke od njih i, izrazivši zadovoljstvo, zaključio da su mladi najveći potencijal i da će i oni biti podržani kroz projekte Evropske unije. „Veoma sam srećan jer sam upoznao mnogo mladih koji žele da nastave tradiciju svojih porodica. Neki od njih su već šesta generacija proizvođača vina, a nadam se da će ih biti daleko više u budućnosti.“ – izjavio je ambasador.

„Obećali smo ambasadoru Fabriciju da ćemo u roku od mesec dana imati sve potrebne dozvole za pokretanje infrastrukturnih radova na pivnicama. Uz podršku Evropske unije, Opština Negotin će uspeti da podigne nivo turističke ponude, ne samo Negotina, već cele istočne Srbije. Uživao sam u društvu ambasadora i radujem se predstojećim aktivnostima koje se realizuju kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, izjavio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.