utorak , 11 avgusta 2020

Alpino koze sa pašnjaka Tamnjanice daju najkvalitetnije mleko

Poseban delikates za sve ljubitelje mlečnih proizvoda jeste kozji sir, kome se pripisuju brojne blagodeti, što za nepce, što za celoukupni organizam.

Kozji sir izvor je vitamina B1, B2, B6 i čak B12, koji su neophodn za jačanje nervnog sistema. Minerali kalcijum i fosfor odgovorni su za čvrstinu kostiju, a udeo cinka i selena štiti i jača naš imunitet. Sadrži visok udeo proteina i zdravih masnoća i prirodno nizak udeo ugljenih hidrata, što pogoduje zdravoj ishrani. Ima visoku nutritivnu vrednost i lakše se vari od odstalih vrsta sireva. Obiluje prirodnim vlaknima koja ubrzavaju naš metabolizam. Manje je masan i manje kaloričan u odnosu na kravlji sir.

Kada se uporedi sa kravljim mlekom, kozje mleko ima veći udeo masnih kiselina srednjeg lanca, kao što su kaproična, kaprilna i kaprinska kiselina. Istraživanja su pokazala da ove masne kiseline podržavaju energetski metabolizam i da su lako probavljive, čak i kod ljudi koji teško metaboliziraju masti. Takođe, ove masne kiseline su jedan od razloga specifičnog ukusa kozjeg sira.

Kozji sir između ostalog ima manje laktoze (mlečnih šećera) od kravljeg sira. Prisustvo laktoze je jedan od glavnih razloga zašto neki ljudi ne mogu variti mlečne proizvode. Međutim, oni koji imaju intoleranciju na laktozu treba da imaju na umu da meki sirevi sadrže više laktoze od tvrdih sireva, bez obzira od kojeg mleka se dobijaju. Pored laktoze, u mnogim slučajevima kada ljudi ne podnose mlečne proizvode, oni su zapravo osetljivi na kazein A1. Netolerancija na kazein A1 može izazvati gastrointestinalne probleme, sindrom nervoznih creva, Kronovu bolest, akne i ekceme. Kozje mleko sadrži isključivo kazein A2 koji se lakše vari i manja je verovatnoća da će izazvati netoleranciju.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje kalcijuma u kombinaciji sa vitaminom D može imati sposobnost regulisanja metabolizma glukoze i pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i dijabetesa. Kalcijum takođe pomaže u balansiranju nivoa drugih minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Svi ovi minerali koji se mogu naći u kozjem siru i mleku, zajedno deluju u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, regulisanju srčanih otkucaja, nervnih i mišićnih funkcija, krvnog pritiska i regulacije nivoa holesterola u krvi.

Na obroncima Suve planine, u netaknutoj prirodi lepota mesta Tamnjanica dom je Judit Kiš Torme, zaljubljenicu u cveće ali i u životinje. Judit neguje i brine o 45 alpina kozama, od čijeg mleka pravi sir, kačkavalj i surutku.
Judit je odlučila da u ovom bajkovitom i predelom koji obiluje prirodom i pašnjacima bude baš naseljen najkvalitetnijim rasama koze, alpina. Te koze se smatraju i najcenjenijim u svetu jer daju mleko posebnog kvaliteta. Stado Juditinih aplskih koza ne napušta ne napušta padine i brežuljke Tamnjanice, malog ali sela punog potencijala.
Veliku ulogu u ukusu sira igraju i zdravi paščnjaci kao i čista voda, što za kraj daje vrhunski ukus i ljubav na prvi zalogaj kada probate Juditine proizvode.

Kontak telefon na kome možete poručiti proizvode Judit Kiš Torme +381616746954.

Takođe pročitajte

Motivišite se da počnete sa vežbanjem

Ako niste ustajali iz fotelje poslednjih nekoliko nedelja, a i dalje vam se ne ustaje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.