Foto: Pexels (Photo by energepic.com: https://www.pexels.com/photo/tool-set-on-plank-175039/)

Alat za kućnu upotrebu koji bi trebalo da ima svako domaćinstvo

Da li vam je dosadilo da svaki put kada se i najmanja stvar u vašem domu pokvari morate da zovete majstore kako bi oni odstranili kvar?
Čak iako ste sposobni i sami znate različite majstorije po kući, nekada nije moguće samostalno popraviti kvar zbog nedostatka adekvatnog alata.

Kako se kvarovi u domu, bez obzira na to da li živite u stanu ili kući, često dešavaju, kako bi ih najefikasnije odstranili, potrebno je da posedujete određenu opremu koja je namenjena za različite kvarove.

Dakle, vreme je da opremite svoju kutiju za alat!

U nastavku teksta pročitajte koji je ostnovni alat koji treba da se nađe u vašoj kutiji za alat kako bi uvek bili pripremljeni za različite izazove.

Makaze za lim – alat za sečenje čvrstih materijala

Makaze za lim predstavljaju alat koji služi za sečenje različitih čvrstih materijala kao što su lim i metal i najčešće su zastupljene u građevinarstvu. Mogu biti električne ili ručne, a razlikuju se po načinu rukavanja, a ne po kvaltetu koji dostavljaju.

Pitate se zašto vam ovaj alat treba?

Njega posebno trebaju imati ljudi koji žive u kućama, a ne u stanovima. Iako nije česta pojava, moguće je da prilikom različitih vremenskih uslova – snega, kiše, vetra, dođe do oštećenja crepa ili oluka. Makaze takođe možete koristiti i za različite popravke unutar vašeg doma kada je potrebno da presečete čvrst materijal.

Kako biste bili u potpunosti pripremljeni na svaki kvar, nije na odmet da nabavite ovaj kvalitetni alat.

Klešta – za različite kućne popravke

Klešta važe za jedan od najstarijih alata, pa ga je neophodno imati u svojoj kutiji za alat. Ona mogu biti različitog oblika i namene – od papagaj klešta preko klešta za cevi, pa sve do motocangle.

Ukoliko nemate iskusta u popravljanju kvarova i niste sigurni koja klešta su najbolji izbor za vas, preporučujemo vam motocangle i špicasta klešta.

Motocangle služe za izvrtanje i odvrtanje matrice, sečenje žice, eksera i njihovo savijanje. Špicasta klešta potrebna su kada radite sa predmetima malih dimenzija za koje je potrebna veća preciznost. Takođe, ona služe i za vađenje tiplova iz zida, pri ukucavanju eksera, ali i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Svaka klešta poseduju ručke koje su obavijene izolacionim materijalom kako bi klešta bila u potpunosti bezbedna za rukovanje, čak i ako popravka obuhvata i rad sa strujom.

Čekić – jedan od najkorisnijih alata

Gotovo ne postoji dom koji ne poseduje čekić. Kao što već znate, glavna namena čekića je zakucavanje eksera i razbiljanje različitih predmeta. Bilo da je potrebno da se u vašem stanu postavi slika, ogledalo ili nova polica, uz pomoć ćekića ćete na jednostavan način zakucati ekser u zid.

Međutim, da li znate da postoji 40 različitih vrsta čekića? Pa koji onda izabrati?

Najpoznatije vrste čekića su:

klasičan, zidarski čekić
macola
varilački
tapetarski čekić

Prilikom odabira čekića potrebno je voditi računa i o njegovoj dršci – ona treba biti sintetička, kako bi vam korišćenje čekića bilo prijatnije i udobnije.

Bušilica – alat koji poseduje svaki majstor

Bušilica se može naći u kutiji za alat gotovo svakog domaćinstva. Ona je veoma jednostavna i praktična za upotrebu, a koristi se za bušenje rupa različitih prečnika. Njom se mogu bušiti razni materijali, od betona, pa sve do drveta i metala.

Kada je u pitanju jačina bušilice koju možete nabaviti, za kućnu upotrebu sasvim je dovoljna jačina od 12V, dok je profesionalcima ipak potrebna bušilica veće jačine.

Štafcigeri i ključevi za odvijanje

Glavna namena šrafcigera je zavijanje i odvijanje šrafova. Oni se mogu razlikovati po veličini i obliku vrha. Glava šrafcigera može biti zvezdastog ili krstatstog oblika, dok set ključeva za odvijanje može sadržati viljuškaste, cevaste, okaste ili kombinovane ključeve. Oblik ključeva zavisi od namene za koju se koriste.

Kako biste bili u potpunosti opremljeni i spremni za svaki zadatak, pri kupovini šrafcigera nabavite nekoliko veličina od svake vrste šrafcigera.

Skalpel – oštar alat za sečenje različitih materijala

Ukoliko kuhinjski nož nije dovoljno oštar kako biste njime nešto presekli ili otvorili, potreban vam je skalpel. Kako je ovo izuzetno oštar alat potrebno je pažljivo rukovati sa njim, ali i nabaviti onaj kvalitetan koji pri radu neće pući.

Skalpel se koristi tako što se sečivo izvlači samo do one dužine koja je potrebna za sečenje. Nakon određenog vremena korišćenja skalpela, može doći do otupljenja sečiva, pa je u tom slučaju potrebna njegova zamena kako ne bi došlo do povrede pri radu.

Kutija za alat – držite svoj alat na jednom mestu

Kako bi vam sav alat koji posedujete bio na jednom mestu, ali i uvek pri ruci kad vam zatreba, savetujemo vam da nabavite kutiju za alat. U njoj se uredno može rasporediti alat prema vrsti i nameni, a takođe je i jednostavniji za odlaganje.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u odabiru alata za vaš dom, te da ćete sledeći put kada se nešto u njemu pokvari, sami uspešno obaviti popravku.

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.