Aktivisti Ženskog etno centra u borbi protiv krijumčarenja migranata

Po prvi put se na teritoriji opštine Babušnica realizuje projekat koji ima za cilj da doprinese smanjenju krijumčarenja migranata kao i poštovanju njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Međunarodna Konkursna komisija i Beogradski centar za ljudska prava doneli su odluku da u okviru projekta „Balkanski Savet za izbeglice i migracije: Bezbednost za ljude i granice – borba protiv krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu“ podrži četiri projekta u Srbiji među kojima je i projekat Udruženja građana “Lužničke rukotvorine-Ž.E.C. (Ženski etno centar) Gorčinci.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije. Realizacija je započela avgusta i trajaće do februara.

Prema rečima predsednice udruženja “Lužničke rukotvorine-Ž.E.C.” Karoline Stamenković ovo udruženje je formirano sa osnovnom idejom zaštite ljudskih prava svih ranjivih grupa što predstavlja i njegovu misiju.

Od početka migrantske krize ukazivali smo na kršenje ljudskih prava migranata a sada smo dobili priliku da se u okviru ovog projekta bavimo zaštitom prava migranata i da se aktivno uključimo u rešavanje problema krijumčarenja migranata kroz teritoriju naše opštine. Ovim projektom su predviđene aktivnosti koje su usmerene ka podizanju vidljivosti problema krijumčarenja migranata i poštovanja njihovih ljudskih prava sa fokusom na smanjenje krijumčarenja migranata preko teritorije opštine Babušnica. Njime će biti obuhvaćena pogranična sela opštine kao i predstavnici relevantnih institucija u samoj Babušnici. Takođe, predviđeno je da se stanovnici pograničnih sela informišu i kroz diskusije u okviru fokus grupa dublje upoznaju sa međunarodnim i domaćim dokumentima kojima se štite ljudska prava izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, tražilaca azila i svih lica koja nisu državljani Republike Srbije a prolaze kroz njenu teritoriju. Poseban akcenat će biti na postupcima i merama prevencije krijumčarenja migranata, ističe Karolina Stamenkovć i dodaje da su se  preko teritorije opštine Babušnica prethodnih godina krijumčareni migranti koji su dalje prebacivani ka Nišu, Beogradu i drugim većim gradovima Srbije.

„Pojedini stanovnici pograničnih sela su učestvovali u samom krijumčarenju i obezbeđivanju prevoza za migrante, a često su takve akcije organizovane zajednički sa krijumčarima iz susednih opština. S obzirom na to da je u velikim delovima Avganistana došlo do rapidnog pogoršanja stanja bezbednosti i ljudskih prava nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te države i porasta nasilja koji teško pogađa civile, uključujući žene i decu i da UNHCR poziva sve države da civilima koji beže iz Avganistana omoguće pristup svojoj teritoriji kao i da sve vreme obezbeđuju poštovanje načela zabrane prinudnog vraćanja ovaj projekat dolazi u pravo vreme, zaključuje naša sagovornica.

Takođe pročitajte

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je u Nišu „Priručnik za rasipanje javnih resursa“

Posle više od 20 godina upozoravanja javnosti i vlasti na zloupotrebe u korišćenju i upravljanju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.