utorak , 27 jula 2021

AKT – čistota razmišljanja o ženskom telu

Žensko telo oduvek je bilo inspiracija za umetnike a nago žensko telo je još veći izazov kojim su se nedavno bavila četvorica umetnika iz Crne Gore na slikarskoj radionici u Tamnjanici koju je organizovalo udruženje Pigmalion.

“Pitanje kako ko doživljava ženski akt , kako se ko izražava , koliko  kreativnosti se može dati u toj temi  jer ono što kažu sve je već rečeno ali to nije istina. Uvek ima nečega novog, otkriva nam slikar Mišo Vemić iz Nikšića koji je već postao stalan gost u Tamnjanici.

“Prilikom jedne izložbe u jednom švajcarskom gradiću blizu Lucerna intervjuisala me je unuka Hermana Hesea, ona je inače istoričarka umetnosti. Izložio sam pet aktova, jedva su mi dali jer oni su puritanci, pa je čak i naš mecena, poznati advokat rekao da bi voleo da ih ima u svojoj “kući al kad mi mama umre”… Elem,  ona me je pitala zašto slikam akt, zašto ženski polni organ, zašto se vi slikate maltene sve što je priroda stvorila…Zar to nije jedan ekološki čin, zar je lepše da obuče kineske gaćice i kineski veš, da to bude prirodnije od ovoga što sam ja slikao. Akt je ekologija u nekom simboličnom smislu a ne razgolićavanje i vulgarnosti ili pornografija nego jednostavno čistota razmišljanja o ženskom telu. To je imperativ svakog umetnika koji to slika. Izazvati emociju o čistoti. Sve je u oku posmatača jer neko i u muvi vidi erotiku, štab, tojagu a neko ni u aktu ne vidi erotiku već vidi nešto drugo. Akt se može čitati kao pejsaž, kao kosmos, sve zavisi od doživljaja a obično je sve svedeno na neku vrstu erotike što je takođe vrlo prirodno, kaže Memić kome je priznaje “korona dobrodošla da se nekako presaberem, prerazmislim, presaberem svoje neke afinitite a izazov u doba korona je meni bila Tamnjanica.

This slideshow requires JavaScript.

“Po svaku cenu sam hteo doći ovde i nas četvorcie iz Crne Gore. U toliko je veći izazov što ovde se dešavaju stvari koje su donedavno bile nezamislive. Dešavaju se stvari da se umetnici ovde osećaju kao gospoda, kao posebni likovi, kao maksimalno istretirani. Gostoprimstvo Goražda Čuka je vanvremensko. Često putujem i mnogo sam zemlje obišao ali ovo mi dođe kao neki azil a u suštini nije izolacija jer ovde sam svoj na svome.  Isprobali smo za četiri dana 30 vrsta vina i to dobrih vina. I sve to u službi aktova, i u službi žene, u slavu žene. Umetnici su zadnji vitezovi koji idu Balkanom i bore se protiv korone, političkih podela i mržnje, peglamo ono što političari izgužvali.

Slikar Ljubo Popadić iz Tivta primećuje da je u našem savremenom dobu golotinja pojavljuje na svim medijima, u svim oblicima od onih najskaradnijih slika iz kupatila koje se šalju po raznim društvenim mrežama kada je to stvarno toliko spušteno na jednu običnu vulgarnost.

“Mi umetnici smo oni koji žele da to sačuvaju od vulgarnosti i neukusa i da vratimo mesto koje nago žensko telo zaslužuje. Uvek je bila tema, od praistorije do danas i iskreni i pravi pobornici likiovne umetnosti i uopšte kulture bore se da to ne ode u onu krajnju i najvulgarniji oblik kako to teže da urade današnji mediji. Mi smo zadnja odbrana te večne teme a to je ženski akt a u isto vreme branimo i tu lepotu koja nama umetnicima i uopšte ljudima donosi i ne dozvoljavamo da to pređe u skaradnost i nekus i nešto što je nama uvek bilo strano. Niko se ne libi da pogleda dobar akt i da uživa u njemu.

Takođe pročitajte

VRMDŽA FEST – priznanje za Ilketov film “Nije važno odakle sam”

Na petom internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma VRMDŽA FEST održanog 24. jula u istoimenom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.