Lekovita svojstva kefira su mnogobrojna počev od toga da reguliše metabolizam i telesnu težinu, jača imunitet, poboljšava san, leči depresiju ali preporučuje se i zdravim osobama a svoj provereni recept poslala nam je Jelena Pop-Ilić iz Vlasotinca.
Na dnu staklene tegle staviti 2 supene kašike oprana čista kefirna zrnca tj. tibetansku gljivu i preliti sa 500 ml mleka sobne temperature i promesati plastičnom kašičicom. Mleko može biti kravlje, kozije, ovčije..sojino..kokosovo…po želji. Koristim za sad samo kravlje sa 2.8% mm, što više masnoće, inače to je bolje. Umesto mleka moze čak da ide samo voda sa malo šečera, al to nisam probala.
*Teglu pokriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi (oko 18- 20⁰) na tamnom mestu da odstoji 24h.
*Posle 24h smesu procediti kroz plastičnu cediljku, mesajuci i ocediti pažljivo plastičnom kašičicom.
*Ocediti svu tečnost iz gljive i zatim mlakom vodom oprati kroz cediljku gljive….. koje su sad spremne za novi postupak..
*Cedjenjem se dobija pitak i blagi kefir
*Višak gljive ne bacaj , vec pokloni ili npr. pojedi uz voće ….napravi ,,smuti,,.
*Ukoliko ne želis da nastaviš postupak gljivu možes da sačuvas u zamrzivač najvise 3 meseca. Posle toga izvadi, pa kad dostigne sobnu temperaturu nastavi postupak.
PRIJATNO!!!!