Ako volite KEFIR napravite ga sami

Lekovita svojstva kefira su mnogobrojna počev od toga da reguliše metabolizam i telesnu težinu, jača imunitet, poboljšava san, leči depresiju ali preporučuje se i zdravim osobama a svoj provereni recept poslala nam je Jelena Pop-Ilić iz Vlasotinca.

Na dnu staklene tegle staviti 2 supene kašike oprana čista kefirna zrnca tj. tibetansku gljivu i preliti sa 500 ml mleka sobne temperature i promesati plastičnom kašičicom. Mleko može biti kravlje, kozije, ovčije..sojino..kokosovo…po želji. Koristim za sad samo kravlje sa 2.8% mm, što više masnoće, inače to je bolje. Umesto mleka moze čak da ide samo voda sa malo šečera, al to nisam probala.

*Teglu pokriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi (oko 18- 20⁰) na tamnom mestu da odstoji 24h.
*Posle 24h smesu procediti kroz plastičnu cediljku, mesajuci i ocediti pažljivo plastičnom kašičicom.
*Ocediti svu tečnost iz gljive i zatim mlakom vodom oprati kroz cediljku gljive….. koje su sad spremne za novi postupak..
*Cedjenjem se dobija pitak i blagi kefir
*Višak gljive ne bacaj , vec pokloni ili npr. pojedi uz voće ….napravi ,,smuti,,.
*Ukoliko ne želis da nastaviš postupak gljivu možes da sačuvas u zamrzivač najvise 3 meseca. Posle toga izvadi, pa kad dostigne sobnu temperaturu nastavi postupak.
PRIJATNO!!!!

Takođe pročitajte

Drvena statua orla “nadgleda” pirotsku kotlinu

Dušan Živković iz Pirota duborezom se bavi tek pet godina ali je imao smelosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.