Ako se divite KAKTUSIMA narednih desetak dana posetiti Nišku Banju

Možete da ih volite ili ne, ako im se neoprezno približite mogu da vas bocnu ali ako ste strpljivi pokazaće vam svoju raskošnu lepotu i to samo na trenutak, da, to su kaktusi.

Kaktusi su velika ljubav porodice Ilić iz Blaca koja je učesnik Sajma cveća u Niškoj Banji. Ako ste i vi ljubitelj ovog cveća posetite u narednih deset dana njihov štand na kome ima više od 100 vrsta kaktusa.

„Kaktusi su hobi mog sina, lekara, a ja samo pomažem u njihovom uzgajanju, negovanju i pokazivanju javnosti, skromna je Radica Ilić iz Blaca koja se priseća da je njen sin Dragan oduvek voleo kaktuse.

„Oduvek smo u kući imali kaktuse, Bili su to uobičajene vrste kaktusa koji se viđaju kod nas, a neki od njih su i cvetali. Sin je kasnije kao srednjoškolac  a potom i student i sam počeo da uzgaja kaktuse i toga se ne odriče ni sada. Pomažemo mu svi, ali najviše vremena sa njima provodi on, kaže naša sagovornica i dodaje da je ovo način da se pokaže kako kaktusi sa svih strana sveta mogu da uspevaju i  u našem podneblju. Objašnjava i kako se oni uzgajaju, čuvaju, i koliko je strpljenja potrebno da se očuvaju. A dodaje da i nije baš sve tako teško.  Imaju oko 1200 vrsta velikih matičnih biljaka a neke od njih su dobili iz semena.

„Formirani kaktus nije teško negovati. Oni ne traže mnogo vode, ali im je potrebno punio sunca jer su to ipak pustinjske biljke a tamo i nema mnogo vode ali zato ima sunca. Jedino što moramo malo da se pobrinemo oko zemlje jer humus mešamo sa peskom ali ni to nije teško. Tokom leta su na otvorenom, a zimi ih unosimo. To nam pada i najteže posebno ako su veće biljke. Ne zahtevaju posebnu prihranu. Od kraja septembra prestajemo da zalivamo biljke. U proleće ih dobro zalijemo. Presađujemo ih jednom u dve ili tri godine, savetuje Radica dok prolaznici sa divljenjem posmatraju njen štand jer se vidi da je svakoj biljci posvećeno puno ljubavi i strpljenja.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.