“Ako meni krene posao, biće dobro za celo selo”

Ljiljana Simonović iz sela Dubnica kod Vranja, vlasnica Radnje za preradu voća i povrća “Aleksandar 51” od ove sezone će praviti ajvar i kompletnu zimnicu na koju smo navikli, bez konzervansa i aditiva. Sve proizvode će, kako kaže, moći da jedu deca u svakom trenutku. Suprug, sin i snaja podržali su njenu ideju i uključuju se u posao, a porodica je uvek važna karika uspeha.

“Radila sam u “Jumku”, zatim u “Koštani”, pa kod jednog, drugog, trećeg privatnika i shvatila sam da sa svoje 53 godine nisam više za privatnika. Želela sam da počnem posao koji mogu da radim kod kuće. U medijima se stalno priča o tome da je perspektiva naše zemlje u preradi voća i povrća.  Tako sam se odlučila za posao koji znam i radim od malena. Potpuno sam sigurna u njega i smatram da ću da napredujem na taj način – samouvereno priča.

“Konkurisala sam kod Nacionalne službe zapošljavanja za sredstva za samozapošljavanje u iznosu od nekih 160.000 dinara. Nisam prošla jer sam kao delatnost stavila trgovinu, a ona nije imala prioritet. Pravnik je nas, koji nismo prošli, uputio na druge organizacije i vidove finansiranja. Tako sam ja saznala da su u toku četiri javna poziva stranih organizacija i kod svih sam konkurisala. Prošla sam na dva mesta: kod USAID-a i HELP-a – priča u jednom dahu Ljiljana, sigurna u uspeh svoje zamisli.

Dodaje da jedva čeka da krene sezona, a njena energija deluje prosto zarazno. Mesta optimizmu ima itekako jer je dobila opremu u vrednosti od oko 7500 dolara da započne svoj posao.

“Dobila sam sve što sam tražila: pet zamrzivača, pet šporeta, aspirator, dva električna šporeta, frižider, 19 lonaca, 20 velikih šerpi, četiri seckalice, 10 mašina za mlevenje mesa koje se koriste i za mlevenje paprike i tri kazana od rostfaja. Kvalitet je odličan. Samo da dođe jun i da počnemo da radimo, a sa ovom opremom imaću gde da skladištim papriku i da, recimo, usred zime isporučim ajvar dva dana od narudžbine – objašnjava Ljiljana zašto joj je, između ostalog, bila potrebna sva ova oprema.

Pomoć pri konkurisanju kod USAID-ovog Projekta podrške privatnom sektoru u južnoj i jugozapadnoj Srbiji Ljilja je pronašla u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

“Ljiljana je iskoristila znanje kojim raspolaže i potencijale mesta u kome živi. Jednostavno se osvrnula oko sebe i videla šta je ono što hoće, može i zna. U svakom trenutku je bila potpuno sigurna u ono što želi da radi – kaže menadžer projekata u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Jelena Pavlović.

Ona dodaje da u ovakvim situacijama nije najvažnije da ideja bude originalna već da bude ostvarljiva, kakva je, na primer, bila Ljiljanina. A Ljiljana naglašava da je u ovoj organizaciji osim finansijske podrške, dobila i onu nefinansijsku, u vidu raznih obuka koje joj koriste u poslovanju.

“Ako krene moj posao, to će biti dobro i za moje selo. Ovde ćemo da vršimo otkup voća i povrća,ljudi će, umesto da idu na pijacu, moći kod nas da donesu robu na siguran otkup, a i mi ćemo biti sigurniji. Sirovina je svuda u okruženju. Ovde svi sade nešto. Čak ćemo s nekim ljudima i da dogovaramo šta će i koliko zasaditi, a mi ćemo otkupiti i obavezaćemo se ugovorom – ređa Ljiljana jedan za drugim svoje planove čija realizacija počinje ovih dana sa setvom paprike.

Takođe pročitajte

Počela sadnja 100.000 sadnica crnog bora širom Crne Gore

Akcijom pošumljavanja Dajbabske gore krajem prošle nedelje ozvaničen je početak sadnje 100.000 sadnica crnog bora širom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.