četvrtak , 7 jula 2022

“Ako je mogao Teri Foks, mogu i ja”

Neko kome je čitavog života bio uzor Teri Foks morao bi da uspe u svom humanom poduhvatu. Marko Nikolić je spreman za trku “1000 kilometara nade” da bi pomogao bolesnoj bebi Teodori Cvetanović.

Kanađanin Teri Foks je postao legenda kada je sa amputiranom nogom uspeo da tokom svog  “Maratona nade” prikupi 24 miliona dolara za lečenje obolelih od raka. On je bio aktivan sportista sa izgledima za profesionalnu košarkašku karijeru. Međutim, 1977. godine  u osamnaestoj godini života Teriju je dijagnostikovana retka vrsta raka kostiju.

Kako bi mu spasli život doktori su se odlučili na amputaciju desne noge. Operacija je obavljena uspešno, a mladić se brzo oporavljao pa je rešio da pomogne drugima. Plan je bio da Teri svakodnevno pretrči 42 kilometra, a njegov cilj je bio da “Maraton nade” sakupi 24 000 000 dolara, tj da svaki Kanađanin donira jedan dolar fondaciji za borbu protiv raka. Tako je Teri 12. aprila 1980. godine počeo da trči. Nakon 143 dana trčanja i 5373 pređena kilometra Foks je morao stane.

Na medicinskom pregledu ustanovljeno je da je rak zahvatio i pluća. Maratonac je bio primoran da prestane da trči. Rak je bacio Terija u postelju, ali njegov “Maraton nade” je i dalje trajao. Njegova priča inspirisala je celu državu. Stizale su donacije od građana, kompanija, čak i od same države. Početkom juna 1981. godine Teri je ispunio svoj cilj. Uspeo je da sakupi 24 000 000 dolara. Samo nekoliko nedelja kasnije, 28. juna spiker na državnoj televiziji objavio je da je Teri Foks izgubio bitku sa rakom. …

U odličnoj sam fizičkoj kondiciji i spreman sam i psihički da pomognem Teodori jer je ljudski život važniji od svega. Nada za Teodoru postoji i moramo joj svi dati samo delić sebe da bi ona nastavila da živi, poručuje Marko koji 15.jula počinje da trči maraton dug 1000 kilometara, od Niša do Atine.

Marko je uspešan fitnes ekspert i motivacioni govornik čiji profil na Instangramu ima 226 hiljada pratilaca za koje on veruje da će mu pomoći da ostvari Teodorine snove da živi.

https://www.instagram.com/markonikolic86/

 

 

Takođe pročitajte

FORREST GAMES – društvene igre su beg iz digitalnog sveta

Forrest games je nova online prodavnica koja se bavi prodajom društvenih igara i edukativnih igara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.