Akademsko predavanje „Standardni jezik juga i sindrom ružnog pačeta“

EU Info kutak Niš i Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ vas sa velikim zadovoljstvom pozivaju na još jedno akademsko predavanje pod nazivom „Standardni jezik juga i sindrom ružnog pačeta“, koje će držati prof. dr Boban Arsenijević u Univerzitetskoj biblioteci u četvrtak, 30. marta 2017. god. sa početkom u 17:30.

Predavanje je deo ciklusa akademskih predavanja koje EU info kutak i Univerzitetska biblioteka realizuju u toku ovog semestra.

Osnovna pitanja kojima će se predavanje baviti su: da li standardni jezik nastaje prirodno u jezičkoj upotrebi ili ga neko veštački dizajnira, šta za govornika jezika znači bliskost, odnosno udaljenost njegovog dijalekta od standardnog jezika. Razmatrajući funkcije standardnog jezika sa naučne tačke gledišta, kao i mitove i stereotipe koji se javljaju kroz korišćenje standardnog jezika.

Predavač, prof. dr Boban Arsenijević, je vanredni profesor Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu. Osnovne studije je završio na Filozofskom fakultetu u Nišu, magistarske na Univerzitetu u Beogradu, a istraživački master program i doktorske studije na Univerzitetu u Lajdenu. Bavi se širokim opsegom lingvističkih disciplina od teorijske sintakse i semantike do eksperimentalne lingvistike i filozofije jezika. Radio je na Univerzitetu u Velikom Trnovu, Univerzitetu u Lajdenu, Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni, Visokom savetu za naučna istraživanja u Madridu i Univerzitetu u Potsdamu.

Prisustvo predavanju je besplatno, potvrdite do srede, 29. marta do 17h na mejl [email protected] ili broj 018/254-461.

Takođe pročitajte

„Jablanički slavuji“ osvojili prvo mesto u Beogradu

Jablanički slavuji osvojili su prvu nagradu na internacionalnom etno takmičenju „Donne in musica“ u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.