Sajam preduzetništva okupio u Nišu hrabre i preduzimljive

Regionalna razvojna agencija Jug je u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije kao i partnerskim regionalnim razvojnim agencijama organizovala jednodnevni Sajam preduzetništva u niškoj hali Čair.
U toku trajanja ovog sajma preduzetnici su prezentovali svoje proizvode i usluge i to iz sektora prehrambene industrije, agrobiznisa, modne industrije i lake industrije.
Organizatori su naveli da je  cilj ovakvog okupljanja privrednika „promocija poslovne aktivnosti, uspostavljanje novih kontakta i međusobna saradnja i podrška ali i prezentovanje mogućnosti za započinjanje poslova“.

A kako to izgleda u praksi pojasnila nam je preduzetnica Ljiljana Simonović iz radnje „Aleksandar 51“ u selu Dubnica kod Vranja koja se bavi ručnom proizvodnjom zimnice bez konzervansa.
„Ono što je najvažnije da bi svi ti proizvodi bili najboljeg mogućeg kvaliteta a i ukusa jeste da odaberete pravu sirovinu. Ukoliko se sprema turšija paprika i šargarepa i ostalo povrće mora da bude kvalitetno. Kod slatka i džemova morate odabrati pravo voće, bez oštećenja, dovoljno zrelo. Proces može biti perfektno odrađen ali ako sirovine nisu ispravne svi ti finalni proizvodi neće imati željeni ukus. Mogu da kažem da čovek treba biti rođen za ovako nešto.“
Ljubenka Milosavljević je iz Vladičinog Hana i vlasnica samostalne etno radionice „Razboj“, i kako kaže time se bavi već deset godina.
„Nekada sam radila u fabrici Yumco gde sam izgubila posao kao tehnološki višak. Tamo sam radila kao konfekcijski radnik pa sam iskustvo odatle iskoristila da samostalno krenem sa tkanjem. Nakon toga krenula sam na sajmovima po celoj Srbiji. Vremenom sam ostvarila dosta kontakta sa turističkim organizacijama, i nedugo zatim osnovala sam i registrovala „Društvo srpskih domaćina“ u Vladičinom Hanu koje broji 20 članova. U tome mi je pomogao predsednik „Društva srpskih domaćina“ iz Beograda Nićifor Aničić, koji radi u Africi kao predstavnik ovog društva.
Pored tkanja, posle par godina krenula sam i sa zimnicom i sve to podrškom Društva srpskih domaćina iz Beograda, koje ima 40 ogranaka širom Srbije.
Humanitarni centar Novi Sad saznavši da je Vladičin Han nedovljno razvijen, raspisao je konkurs na kome sam aplicirala a kasnije i dobila sredstva za dalje razvijanje biznisa, tačnije razboj za ručno tkanje. Danas imam još više volje da nastavim sa mojim planovima i ne planiram da stanem, odlučno nam kaže Ljubenka.

Svaki od ovih preduzetnika ima svoju priču a zajedničko im je da je pored dobre ideje bila potrebna i hrabrost da se upuste u neizvesne vode samostalnog biznisa.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.