7 saveta za zdraviji život u čast Svetskom danu zdravlja Foto: Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/cheerful-woman-enjoying-breakfast-in-morning-3771067/

7 saveta za zdraviji život u čast Svetskom danu zdravlja

Svetski dan zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, predstavlja značajan datum u globalnom zdravstvenom kalendaru i simbolizuje ne samo godišnjicu osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 1948. godine, već služi i kao podsetnik na to da je svima neophodan pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ove godine pod temom „Moje zdravlje, moje pravo” Svetski dan zdravlja stavlja akcenat na fundamentalno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, naglašavajući pravo na zdravlje kao neotuđivi deo ljudskih prava. Mi na DokToku, kao i naši stručnjaci, upravo ovome želimo da doprinesemo i omogućimo svima jednako dostupnu zdravstevnu negu i psihološku podršku. Na lak, ali vrlo efikasan način primenjena rešenja telemedicine danas zdravstvenu negu čine zaista lako dostupnom i sigurnom, ma kad i ma gde se nalazili.

Tom prilikom, mi sa vama delimo simbolično 7 saveta za očuvanje psihičkog i fizičkog zdravlja koje nam je u razgovoru podelila naša Tamara Šura, lekar opšte prakse i DokTok konsultant.

1. OBAVLJAJTE PREVENTIVNE PREGLEDE

Svrha preventivnih pregleda je sprečavanje pojave bolesti, odnosno otkrivanje oboljenja u najranijoj fazi jer su tada najveće mogućnosti za izlečenje. 80% bolesti mogu da se spreče ili da se izleće ukoliko se otkriju na vreme. Prekontrolišite vaše zdravlje pre nego što vas nešto zaboli.Idite redovno na sistematske preglede u vašoj nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

2. VODITE RAČUNA O MENTALNOM ZDRAVLJU

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti”. Dakle, pričamo o integrisanom pristupu mentalnom i telelesnom aspektu zdravlja kao nerazdvojnom jedinstvu uklopljenom u specifičnu fizičku i socijalnu sredinu, te se kaže da jementalno zdravlje stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici(SZO; 2001).

U današnje vreme je posebno važno ne zanemarivati mentalno zdravlje. Nađite vreme za sebe, okružite se dragim ljudima, činite stvari koje vas raduju, potrudite se da izbegavate stresne situacije. Ukoliko primetite da imate poteškoće sa produktivnošću, raspoloženjem, snalaženjem u stresnim situacijama,potražite stručnu pomoć.

3. HRANITE SE ZDRAVO I RAZNOVRSNO

Koliko god komplikovano izgledalo, hraniti se zdravo je zapravo vrlo jednostavno. Pod zdravom ishranom se ne podrazumeva konzumacija skupih, teško dostupnih namirnica većpar jednostavnih načela kojih svako može da se pridržava. Ključne stavke su:balans,meraidoslednost. Ne prejedajte se, već pratite potrebe vašeg organizma. Imajte 5 obroka dnevno. Konzumirajte nutritivno bogatu hranu, a izbegavajte industrijski prerađenu hranu.

4. DOVOLJAN UNOS TEČNOSTI

Pravilan i svakodnevni unos vode je od velike važnosti za optimalan rad i pravilnu funkciju našeg tela. Optimalni dnevni unos tečnosti je od 1,5l-2l. Pored obične vode hidratacija podrazumeva i unos prirodnih sokova od voća i povrća, čajeva bez šećera. Izbegavajte konzumaciju zaslađenih, gaziranih napitaka kao i konzumaciju alkohola.

5. DOVOLJNO SNA

Dovoljno sna je presudno za dobrozdravlje na više načina. Spavanje reguliše oslobađanje hormona koji kontrolišu metabolizam, rast i regeneraciju organizma. Utiče na kognitivne sposobnosti, koncentraciju, pažnju. Dovoljno sna smanjuje rizik za nastanak mnogih hroničnih oboljenja. Pozitivno utiče na imuni sistem.30minuta pre spavanja izbegavajte korišćenje elektronskih uređaja. 7-8h sna je optimalno vreme potrebno za normalno funkcionisanje organizma bez posledica po zdravlje.

6. REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOSTI

Naučno je dokazano da fizička aktivnost smanjuje rizik za nastanak mnogih malignih i drugih hroničnih oboljenja. Redovna fizička aktivnost predstavlja i prvu liniju terapije mnogih stanja koja vas mogu uvesti u ozbiljna oboljenja, poput insulinske rezistencije, hipertenzije. Poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema, kao i lokomotornog sistema.Redovna fizička aktivnost utiče pozitivno na kognitivne procese, pamćenje i raspoloženje. Vežbanje smanjuje nivo hromona stresa i preporučuje se osobama koje boluju od depresije.Prema preporukama SZO 30 minuta umerene fizičke aktivnosti dnevno tokom 5 dana nedeljno je dovoljno za postizanje većine koristi za zdravlje.

7. IZBEGAVAJTE UNOS TOKSIČNIH SUPSTANCI POPUT DUVANA, ALKOHOLA i NARKOTIKA!


Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, autorka ovog teksta je dostupna za konsultacije na DokTok platformi, kao i drugi stručnjaci koji su vam na raspolaganju za razgovor.
Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Neka ovogodišnji Svetski dan zdravlja bude podsetnik da zdravlje nije samo lična nego i globalna vrednost koju treba čuvati i unapređivati za dobrobit svih nas.

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.