????????????????????????????????????

6. jun-Nacionalni dan donora

U Srbiji će se 6. juna obeležiti Nacionalni dan donora organa, gde je na samom početku kampanje Hemofarm fondacije 2016. godine Srbija imala dva donora, dok ove godine taj broj povećan na šest.

Ovo je treća godina otkako je na inicijativu Hemofarm fondacije, a u okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu“, ustanovljen Nacionalni dan donora kao početna tačka za menjanje svesti ljudi, rušenje predrasuda i informisanje javnosti o ovoj često tabuiziranoj temi kod nas.

U Srbiji je u prethodne tri godine utrostručen broj donora organa, ali je neophodno donošenje zakona koji će biti signal da je postignut nacionalni konsenzus o ovoj važnoj temi i da imamo još jednu potvrdu da smo kao društvo položili ispit zrelosti i humanosti. Zakon je doslovno spas za oko hiljadu ljudi, naših građana koji su godinama na listama čekanja za novu jetru, bubreg ili srce“, upozorava Hemofarm fondacija povodom obeležavanja Nacionalnog dana donora 6. juna.

Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa, prema kome je svaki građanin potencijalni davalac organa ukoliko se tome izričito ne usprotivi tokom života, uskoro će biti na glasanju pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ova godina je presudna za donošenje zakona o presađivanju organa i on će biti najbolja potvrda svih napora inicijatora kampanje „Najvažniji poziv u životu“. U Srbiji je i dalje mali broj donora i zato moramo govoriti o ovoj temi otvoreno i bez predrasuda kako bismo sačuvali ljudske živote. Usvajanje novog zakona je način da Srbija na evropskoj mapi humanosti pokaže svoje najbolje lice“, rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i sam vlasnik dve donorske kartice, u Nemačkoj i Srbiji.

Prema podacima iz ove godine, za 41 pacijenta u Srbiji neophodna je transplantacija jetre, 39 čeka na presađivanje srca, a za njih 750 novi bubreg je jedini spas. Među njima je i Sanja Bojić koja već osam godina vodi bitku za život i čeka njoj najvažniji telefonski poziv.

Život ljudi sa liste čekanja vrti se u začaranom krugu terapija, dijaliza i iščekivanja poziva da se pojavio donor. Taj jedan donor spas je za nas četvoro koji čekamo. Zbog toga apelujem na poslanike i celokupno društvo da što pre bude usvojen zakon o presađivanju organa kojim se povećava krug donora i produžetak života svih nas“, rekla je povodom Nacionalnog dana donora pacijentkinja Sanja Bojić.

Srbiji je potrebno najmanje 10 donora na million stanovnika kako bi nestale liste čekanja za transplantaciju, što bi bilo moguće promenom zakonske regulative i usvajanjem pomenutog zakona koji uvodi pretpostavljenu saglasnost davalaca organa.

Takođe pročitajte

Lokalna vlast u Vlasotincu plaća drugarske i maturske večeri

„Mali“ i „veliki“ maturanti, koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Vlasotince, od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.