Foto: https://unsplash.com/photos/OHoTzVyeCak

5 saveta za odlazak na kampovanje sa psom

Ukoliko ste ljubitelj kampovanja i imate psa, sigurno vam je palo na pamet da svog životinjskog saputnika povedete na putovanje.

Ukoliko ste razmišljali o tome da organizujete odlazak na kampovanje sa vašim psom, sigurno ste ujedno i promišljali na koje sve potencijalne probleme možete da naiđete.

Onog trenutka kada napuste toplinu svog doma i kvalitetne kućice za pse i nađu se na otvorenom – čovekovi najbolji prijatelji vrlo brzo postaju neprikosnoveni avanturisti koji će uraditi sve da zadovolje svoju radoznalost. Čak i kada je pas u gradskom parku, njegova entuzijastičnost može iznenaditi vlasnika.

Ipak, ovo nije razlog da u potpunosti odustanete od ideje kampovanja sa svojim psom. Naprotiv, uz adekvatnu organizaciju i informisanost – odlazak na kampovanje sa krznenim najboljim prijateljem može predstavljati nezamenljivo životno iskustvo.

U narednim pasusima predstavljamo vam 5 korisnih saveta koji će vam pomoći da odlazak na kampovanje sa vašim psom bude upravo takvo.

#1 Ispitajte da li je kamp mesto pogodno za boravak psa

Kada putujete sami, sa prijateljem ili partnerom, jednostavno je prepustiti se potpunom avanturizmu i krenuti na put bez cilja i usputno svraćati na kamp mesto koje vam se učini pogodnim. Ipak, ovo će biti neodrživo ukoliko putujete sa vašim psom.

Kada je reč o kampovanju sa psom, ključ će biti dobra organizacija i jasno isplaniran raspored, iz više razloga. Kada je reč o kamp mestu, nećete moći da se jednostavno zaustavite bilo gde – iz prostog razloga što na određenim kamp mestima prisustvo pasa nije dozvoljeno.
Upravo iz ovog razloga, moraćete da pre samog kampovanja tačno odredite kamp mesto i raspitate se o uslovma boravka sa psom. Pored toga, moraćete i jasno isplanirati aktivnosti tamo.

Ne zaboravite da je vaš pas konstantno sa vama i da to znači da će vas pratiti u stopu u svim aktivnostima. Većina pasa neće imati problem sa laganom šetnjom i nezahtevnim aktivnostima, ali ukoliko planirate da na kampu isprobate jahanje ili planinarite – biće važno da znate gde možete da za to vreme ostavite svog psa tako da bude bezbedan.

#2 Pripremite se na potencijalne nezgode

Boravak u prirodi i na otvorenom, sa sobom nosi neke nepredviđene okolnosti – baš kao što na kampovanje nosite osnovnu prvu pomoć poput alkohola, zavoja i hanzaplasta, sada morate misliti i na svog psa.

Pripremiti se na potencijalne nezgode je racionalno, i nemojte dozvoliti da se u ovim situacijama nađete nepripremljeni. Spakujte zavoje, dezinfekciono sredstvo, kao i pincetu – za slučaj da vaš pas naiđe na trn ili krpelja.

Druge nepredviđene okolnosti mogu podrazumevati i odlazak vašeg psa van vidokruga, zbog čega se savetuje da sa sobom nosi neki vizuelni ili zvučni signal. Svetleće ogrlice mogu biti izuzetno korisne u ovim situacijama, a ne zahtevaju preveliki finansijski izdatak.

Foto: https://unsplash.com/photos/bd1-NY5N0M4

#3 Ispitajte zdravstveno stanje vašeg psa pre nego što krenete na put

Kako biste dodatno predupredili potencijalne nepredviđene okolnosti – generalni savet je da pre polaska na kampovanje odvedete vašeg psa na pregled kod veteririnara. Na ovaj način bićete sigurni da je vaš pas savršeno spreman na putovanje, te da neće imati problema u novoj okolini.

Bilo bi odlično i da se pre odlaska na kampovanje raspitate o tome gde su najbliže veterinarske amulante u okolini kampa, kao i da se posavetujete sa vašim veterinarom o tome kako da reagujete ukoliko vaš pas ima problema sa ujedima insekata ili sličnim problemima.

#4 Ukoliko ste u prilici upoznajte psa sa mestom za spavanje

Već smo napomenuli više razloga iz kojih je važno isplanirati tačan plan putovanja i raspored, a ukoliko želite da u potpunosti osigurate lepo iskustvo na kampovanju vašem psu, savet je da ga upoznate sa što više stvari koje će tamo videti ili iskusiti.

Čak i ukoliko je kamp mesto na svega nekoliko kilometara vožnje, može predstavljati šok i nepoznanicu psu, zbog čega može imati negativne emocije.

Ukoliko ste spremili prostirku, vreću ili šator za spavanje psa, par dana pred putovanje možete mu ga ponuditi kao novo mesto za odmor. Na ovaj način, psu ovo neće biti još jedna nepoznanica u novom prostoru i period privikavanja će biti mnogo jednostavniji.

Isti je slučaj i ukoliko nosite mobilnu posudu za vodu, i ne zaboravite da se sve vreme kampovanja vaš pas oseća voljeno i paženo – nemojte ga zapostavljati i brinite o njegovim potrebama.

#5 Napravite spisak neophodnosti na kampovanju

Na samom kraju, prilažemo vam spisak koji prema potrebama vašeg psa i vas možete skraćivati ili produžavati. Ukoliko želite da udovoljite potrebama psa na kampovanju nemojte zaboraviti neke od sledećih stvari:

Prenosivi šator za pse/putni krevet
Vreće za spavanje
Putna torba za hranu
Prenosne činije za pse
Hrana za psa
Štitnici za šape/oprema za kišu ili hladno vreme
Maramice i peškiri za pse
Neseser sa opremom za nepredviđene slučajeve
Reflektujući prsluk ili svetleća ogrlica za pse
Ranac za planinarenje

Da zaključimo, ukoliko se pridržavate naših saveta i dobro organizujete i isplanirate vaš boravak na kampovanju sa psom – nema sumnje da će ovo biti jedno pozitivno i prijatno iskustvo za sve! Srećno!

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.