petak , 27 januara 2023

40 tona hitne medicinske opreme dopremljeno Srbiji

U četvrtak, 26. marta kasno uveče je na aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo prvi teretni avion „Boeing 747“, uz podršku Evropske unije, koji je dopremio više od 40 tona hitne medicinske opreme i opreme za borbu protiv COVID-19 koju je nabavila Srbija.

Troškove avio prevoza finansira Evropska unija i deo su troškova hitnog paketa mera. Ovim letom, koji je organizovan kroz partnerski Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućava se hitno snabdevanje i isporuka medicinske opreme i zaliha. Umesto redovne komercijalne linije, angažovan je ogroman teretni avion kako bi se maksimalno iskoristio prostor i uštedeli dragoceno vreme i troškovi.

Ovaj let je prvi vidljivi rezultat pomoći iz ukupnog paketa od 93 miliona evra koliko je Evropska unija ove nedelje najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19.

“Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Kada je virus bio na vrhuncu, u Aziji, Evropska unija isporučila je 65 miliona tona zaliha i medicinske opreme Kini kako bi spasila živote i pomogla tamošnjem zdravstvenom sistemu. EU je takođe poslala avione kojima su se vratili evropski i srpski državljani koji su se nalazili u Vuhanu i drugim pogođenim regionima tokom krize u Kini. Sada kada je virus stigao do Evrope, EU je poboljšala svoj mehanizam reakcije. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe. Pred nama su teška vremena. Potrebna nam je podrška i solidarnost. Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi”, kaže šef Delegacije EU u Srbiji, ambassador Sem Fabrici.

Paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19, koji je u sredu 25. marta predstavio komesar Varheji, uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

“ Vidimo koliko života se gubi svakodnevno u EU. Hvala im što su pomogli da se nekako svi zajedno, i Kina, i Evropska unija i Ujedinjene nacije i mi iz Republike Srbije, koji smo iz svog budžeta i uz diplomatske napore omogućili da večeras dočekamo još jedan avion”, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Ovaj prvi avion finansiran od EU koji je danas stigao iz Kine predstavlja prvi deo ovog velikog paketa koji sadrži sveobuhvatan set mera za rešavanje različitih potreba Srbije tokom ove krize.
Evropska unija je snažan partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

EU decenijama unazad pomaže Srbiju, a samo u zdravstvenom sektoru EU je Srbiji obezbedila 450 miliona evra kroz donacije i kredite u cilju modernizacije i poboljšanja stanja u ovom sektoru.

Takođe pročitajte

Prevencija raka grlića materice- ko je sve u riziku i kako ga na vreme otkriti?

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih malignih tumora žena. Rak grlića materice se može …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.