subota , 4 februara 2023
Profesor Saša Ilić iz Vlasotinca

3D VIZIRI-Zaštita od srca

Narodna biblioteka “Radoje Domanović” iz Leskovca, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, Tehnička škola Rade Metalac Leskovac Poklon Shop Sunce Vlasotince, 3D Republika Beograd, Voxellab Lab Beograd su zajedničkim snagama otpočeli saradnju na izradi besplatnih zaštitnh vizira.

Kako je velika potražnja za zaštitnom opremom širom sveta, pa i kod nas, pored maski i rukavica, velika je potreba i za vizirima, prvenstveno zdravstvenim ustanovama ali i ostalom stanovništvu. Vlasotince i Leskovac su jedni od onih koji su se priključili ovoj akciji izrade besplatnih zaštitnih vizira uz pomoć firmi iz Beograda.

Tehnička škola “Rade Metalac” i profesor mašinske grupe predmeta Saša Ilić iz Vlasotinca, profesorka engleskog jezika Tanja Tričković, Emina Jovanović, Dimtrije Stanković, Katarina Stanković, Valentina Aksentijević Mitrović i direktorka Narodne biblioteke u Leskovcu Vesna Ilić, kao i gore navedene firme omogućili su da se do današnjeg dana podeli oko 150 komada zaštitnih vizira, koji su se delili po prioritetu odnosno u ovom trenutku medicinskim osobljem.

3D štampa i ovaj način izrade zaštite, odnosno vizira potiče od Čeha, Josefa Prusa, koji je izumitelj same mašine i najpoznatije ime u 3D svetu. Izrada u kućnim uslovima jeste sporija u odnosu na fabričku, za izradu jednog vizira potrebno je 2, do 2 i po sata. – kaže Saša

Viziri se izrađuju putem štampe na 3D štampačima na kojima se prave delovi vizira od plastičnog filamenta. Prozirni deo izradjen je od laserski sečenog klirita. Zbog ograničene brzine izrade delova ograničen je i broj vizira koji trenutno mogu da se naprave.Stavljanjem u funkciju većeg broja štampača, bio bi povećan i broj izradjenih vizira.

This slideshow requires JavaScript.

Velika pomoć Saši pri izradi vizira bio je i Poklon Shop Sunce iz Vlasotinca, koji su besplatno pomogli pri sečenju folija za vizire.

Ono što ja ovde odradim, odlazi u Narodnu biblioteku Radoje Domanović gde se sklapaju viziri i distribuiraju se dalje. – dodaje Saša

Pored Saše izradu vizira na štampaču radi i Centar za stručno usavršavanje u Leskovcu, pa se isporučuju na dalju distribuciju Narodnoj biblioteci.

Izrađeni viziri biće stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u Leskovcu i Vlasotincu u skladu sa njihovim potrebama i proizvodnim kapacitetima za izradu vizira.

Bez učešća svakog od nas, što pojedinaca, što firmi poput 3D Republike i Voxellab koji su nam besplatno obezbedili repro materijal, ova akcija ne bi bila moguća. Veliki trud i napor ulažemo, ali dobra organizacija svih nas olakšava posao.

Više o akciji izrade vizira širom Srbije možete pogledati na Facebook grupi Vizionari Srbije

Zahtev za vizire možete pronaćina ovom linku.

 

 

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.