Drugo mesto na festivalu u Hrvatskoj za pesmu „Budan sanjam“

Na 16. Međunarodnom festivalu zabavne muzike „DarFest 2021“ u Daruvaru, u Hrvatskoj niški kantautor Bane Jovanović osvojio je drugo mesto, predstavljajući se pesmom „Budan sanjam“.

Pesma „Budan sanjam“ niškog kantautora je prošla selekciju stručne komisije i time je Bane Jovanović postao prvi izvođač iz Srbije koji stigao do ovog dela takmičenja. Pesma ovog kantautora je ušla u dvadeset dve najbolje  i time stekla pravo da se nađe na zvaničnom festivalskom CD-u i emituje na radio stanicama širom Hrvatske.

Ono što ovu pobedu čini još “slađom” je to da je sve nagrađene pesme birala publika, odnosno svojim glasovima omogućili su plasman i rangiranje pesama. Bane ne krije da je ovo iznenađenje za njega ali takođe velika čast i zadovoljstvo što se baš njegova pesma našla među pobedničkim numerama.

“Javni konkurs za festival u Daruvaru je izašo oktobra i slučajno sam naišao na njega. Odlučio sam da se prijavim mada nisam imao neka velika očekivanja tako da me je ova nagrada i iznenadila ali mi puno i znači. „DarFest“ je jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Hrvatskoj na kom su prethodnih godina nastupali Goran Karan, Tereza Kesovija, Vanna, Emilija Kokić, Jacques Houdek, Severina je počela na tom festivalu. Bilo mi je interesantno da probam. Niko sa ovih prostora godinama nije nastupao na tom festivalu pa je to za mene bio još jedan izazov. Poslao sam pesmu. Nisam očekivao da dobijem ni odgovor, a eto dobio sam nagradu”, kaže Bane Jovanović.

Za pesmu “Budan sanjam” muziku je radio Bane,aranžman je radio Marko Stojković, Luka Radulović je svirao gitaru a Jelena Petković je otpevala prateće vokale.

“Po završetku konkursa dobio sam obaveštenje da je pesma prošla selekciju i da je ušla u među 22 najbolje kompozicije.Konkurencija je bila više nego jaka jer je na festival stiglo više kompozicija nego svih ovih 16 godina. Festival je zbog epidemiološke situacije održam onlajn i trajao je jedan duži period. Organizator nas je o svemu obaveštavao, o toku glasanja i slično”, objašnjava Bane.

Festival organizuje Pučko otvoreno učilište Daruvar i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Hrvatske.

“Oni su na svom sajtu i jutjub kanalu izbacivali jednu po jednu pesmu, na svojoj grupi, i predstavljali svakog pevača. Za izabrane pesme je preko gugl upitnika moglo da se glasa nedelju dana. Kada se sve završilo oni su izbacili listu. Ostao sam bez reči kada sam video da se moja kompozicija nalazi na drugom mestu i da sam osvojio drugu nagradu. Komentari na društvenim mrežama su bili izuzetno povoljni, a organizator festivala je u svom intervjuu govorio o tome da sam jedini učesnik iz Srbije koji je ušao u finale i dobio nagradu. Ostali učesnici su bili u najvećem broju iz Hrvatske, nekoliko njih iz Slovenije i iz Bosne ali izvođači žive u Hrvatskoj”, dodaje Bane.

I sada, kada je nagarda stigla, Bane ne može da veruje šta se dogodilo.

“Presrećan sam svakako zbog nagrade ali i zbog činjenice da samo izašli iz Srbije. Ovo je ipak međunarodni festival. Pesma se nalazi i na zvaničnom CD festivala i pobedničke pesme uveliko emituju njihove radio stanice”, kaže Bane koji, čini se, još ne veruje šta se dogodilo. Statua koja mu pripada nakon osvojene nagrade je odmah nakon proglašenja pobednika stigla na njegovu adresu, ali se njemu i dalje čini da “budan sanja”.

Bane je učesnik mnogih festivala u Srbiji i regionu i dobitnik više nagrada i priznanja.

“Sa ovom imam 16 festivalskih nagrada i pet godišnjih nagrada.Dobijao sam nagrade za inetrpretaciju, za muziku, za tekst.”

Među pet godišnjih nagrada nalaze Beogradski pobednik 2018. i Beogradski pobednik 2020.godine, onda Prvi Oskar Srbije 2019. godine za pop pesmu godine i Balkanska nagrada za 2019.godine za kantautora godine i nagrada za najuspešniji album pop muzike. Nagrada je dodeljena od strane 62 lokalne i regionalne televizije na čelu sa Studiom B.

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.