Foto: EU info mreža

12 miliona evra od EU za oporavak zdravstvenog sistema

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas u ime Republike Srbije Sporazum o poveravanju, kojim je Evropska unija našoj zemlji bespovratno dodelila 11.968.276 evra iz Fonda solidarnosti EU, za finansiranje hitnih aktivnosti u borbi protiv kovida 19, kao i za sprovođenje ostalih mera u oporavku srpskog zdravstvenog sistema.

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre prethodno je uručio ministru Joksimović Sporazum. Evropski komesar za koheziju i reforme Elisa Fereira je nedavno već potpisala Sporazum u ime EU. Njime je obezbeđeno podmirenje dela troškova koji su nastali tokom krize javnog zdravlja nastale kao posledica pandemije.

Ministar Joksimović izjavila je da je pomoć Evropske unije, koja je obezbeđena današnjim potpisivanjem Sporazuma, još jedan konkretan dokaz dugoročne podrške Srbiji u vremenu krize.

„Mogućnost da koristimo ovaj Fond pod istim uslovima kao i punopravne članice Unije još jednom svedoči o solidarnosti EU sa građanima naše zemlje ali i o konkretnim koristima od procesa pristupanja Uniji“, rekla je Joksimović.

Zahvaljujući Evropskoj uniji na obuhvatu dobijene pomoći, ukazala je na činjenicu da je iznos koji je dodeljen Srbiji veći od onog koji su iz istog Fonda dobile neke države članice. Takođe, podsetila je da ovo drugi put da je Srbija dobila sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

„I nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kao nacionalni IPA koordinator rukovodila sam procesom prijavljivanja za pomoć za sanaciju štete koji je rezultirao donacijom Srbiji vrednom nešto više od 60 miliona“, rekla je ministar.

Naglasila je da je po tom modelu, još na početku pandemije 2020. godine, uspostavila i novu radnu grupu kako bi odmah, a na transparentan i sveobuhvatan način i uz učešće svih relevantnih institucija, popisali sve javne troškove u prva četiri meseca pandemije. Кako je Joksimović istakla, time smo pokazali ozbiljnost pristupa u odnosu na naše evropske partnere, kao i spremnost da radimo što je nabolje moguće u interesu građana Srbije.

Joksimović je posebno naglasila da je u vremenu aktuelnih veoma složenih geopolitičkih i geoekonomskih prilika na evropskom kontinentu važno da se i na ovaj način još jednom pokaže solidarnost Evropske unije sa našom zemljom, konkretna podrška koju naši građani dobijaju ali i privrženost Srbije evropskom poretku i vrednostima.

„Pokazali smo da imamo kapacitete da koristimo prilike koja nam se pružaju u korišćenju fondova EU, trošeći ta sredstva za oporavak od krize, ali nijednog trenutka ne zapostavljajući, bez obzira na složenost okolnosti, reformske aktivnosti iz pregovaračkog procesa“, istakla je Joksimović.

„Ova bespovratna pomoć vredna skoro 12 miliona evra od EU je još jedan izraz naše posvećenosti podršci Srbiji u borbi protiv pandemije. U borbi protiv kovida EU je od početka stajala rame uz Srbiju. Finansirali smo kargo letove za transport medicinskih materijala, finansirali smo zdravstvene radnike i značajno pomogli Srbiji u kupovini vakcina. Srbija je dobila sanitete i zaštitne maske. Pri tome, EU je tokom 20 godina uložila više od 516 miliona evra u zdravstveni sektor Srbije. Brojne bolnice širom zemlje je finansirala EU,” izjavio je ambasador Žiofre.

Na osnovu odluke Evropske komisije iz 2021. godine, iz Fonda solidarnosti Evropske unije je obezbeđeno 530 miliona evra za potrebe borbe protiv kovid19, za 17 država članica i tri države sa statusom kandidata za članstvo. Кonkretno, Srbiji su obezbeđena sredstva za troškove nabavke dezinfekcionih sredstava, lične zaštitne opreme, medicinskih alata i aparata na početku pandemije, tokom 2020. godine.

Takođe pročitajte

Kako prepoznati krivu kičmu kod dece?

1. Šta je uzrok nastanka skolioze? Za nastanak skolioze se obično okrivljuje fizička neaktivnost, loše …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.