sreda , januar 24 2018
Action Coin
Početna / TRADICIJA / HRANA / ŽERBO – više od poslastičare već 150 godina

ŽERBO – više od poslastičare već 150 godina

U samom centru Budimpešte gde se Vaci ulica sliva u Trg Verešmarti nalazi se poslastičarnica Gerbeaud (Žerbo) koja radi već punih 158 godina.

Ovom prilikom bili smo u poseti najstarijoj poslastičarnici u Budimpešti, za čijim slatkim đakonijama potražnja ne prestaje ni dan danas.
Gerbeaud legenda
Istorija ove Gerbeaud poslastičarnice počinje daleke 1858. godine zajedno sa Henrik Kuglerom, trećim potomkom iz dinastije poslastičara. Budući da je proputovao svet, Henrik je specijalizovao i usavršio svoje veštine u Evropskim metropolama uključujući Pariz. Uticaj tih poseta prepoznatljiv je i danas.
Kuglerovi počeci
Henrik Kugler je otvorio svoj prvi kafe na mestu na kome je danas Jozefov trg. Zahvaljujući prelepo sređenom i prepoznatljivom enterijeru i ponude Kineskih i Ruskih specijaliteta čajeva kao i najboljim sladoledima u Pešti, ubrzo je ovaj kafe postao poznato mesto okupljanja.
Kugler se 1870. godine seli na Vorošmarti trg gde će početi da nudi svoje poslastice u samom centru grada.
Kuglerova penušava kafa sa čokoladom, njegovi specijalni liker privukli su gomilu. Njegove torte i slatkiši sem što su bili obožavani, takođe su mogli da se zapakuju u papir za poneti, što je bila inovacija Kuglera. Najuticajnije i najpoznatije ličnosti tog doba rado su uživali u Henrikovim slatkim čarolijama.
Poznanstvo Henrik Kuglera i Emila Gerbeaud
Prvi susret i poznanstvo Henrika i Emila dogodio se 1882. godine u Parizu. Henrik je Emila pozvao godinu dana kasnije u Budimpeštu želeći da postanu biznis partneri.
Emil je kao i Henrik došao iz porodice poslastičara , a svoje iskustvo sakupljao je širom Engleske, Francuske i Nemačke.
U biznis sa Kuglerom ušao je 1884. godine, da bi postepeno preuzimao posao. Talenat Emila je bio izvanredan, a uz sve to i preduzetnički duh, bili su podsticaj za širenje i razvoj uspešne Gerbeaud priče.
Ubrzo je broj zaposlenih u proizvodnji i prodaji porastao, a Emil je predstavio nove proizvode poput biskvita, slatkiša, bombona i likera od višanja. Već do kraja veka ime Gerbeaud je postalo poznato širom zemlje, zaposleni su dolazili sa svih strana kako bi radili upravo za ovog čoveka.
Kvalitet proizvoda je bio među najvišim, a posebnu pažnju smo obratili na specijalna pakovanja koja datiraju još iz tog vremena, i čine svaki proizvod jedinstvenim. Papirne kutije je dizajnirao lično Emil.
Priznanja
Emilu su pristizale brojne nagrade kako u Mađarskoj tako i na putovanjima širom sveta gde je predstavljao svoje proizvode. Bio je i dobitnik Francuske Legije časti, a posle smrti Henrika 1908. godine njegova kompanija dobija novo ime” Kuglerov naslednik Gerbeaud”. Što se samog enterijera unutar kafića tiče, on je nepromenjen jos iz vremena Emila, prostorijom preovladavaju mermer, bronza i drvo.
Plafoni su ukrašeni gipsanim radovima, u stilu Luja XV, dok su grandiozni luster i lampe u stilu Marije Terezije. Naš utisak je čista elegancija koja odiše prostorom čim zakoračite unutra. Emil Gerbeaud je dosta obraćao pažnju na detalje, kvalitet i naravno perfektnost svakog proizvoda. Bio je umetnik u svojoj profesiji, čije ideje i posle njegove smrti se razvijaju. U Žerbo poslastičarnici uneo jer Francuski duh i Parišku atmosferu, koju je ostatak sveta itekako prihvatio.
Među uticajnim ličnostima 20. veka koje su posetile ovo čarobno mesto bili su brojni kraljevi, plemići, članovi kraljevskih porodica širom sveta, a iz skorijeg doba i princeza Dajana, Kraljica Elizabeta II, nekadašnji predsednik Češke Vaclav Havel..
Madona, Ralf Fajns, Melani Grifit, Antonio Banderas i Bred Pit takođe nisu odoleli čuvenim Žerbo slatkišima.
Cene su naravno drugačije od našeg domaćeg tržišta ali svakako ukoliko vas put odvede u Budimpeštu vredi probati. Već za 2000 forinti (7 eura) možete pazariti nešto od kolača, a cene idu i do 12000 forinti(40 eura). Redova ima, ali to je normalno imajući u vidu dugu i neverovatnu istorije ove poslastičarnice. Naša je preporuka da ovo mesto posetite i probate ukus recepata starih preko sto godina.

A za vas imamo recept Žerbo kolača:

„Žerbo” kolač

Sastojci: 250 grama putera, tri žumanceta, 200 grama šećera, 25 grama svežeg kvasca, dva decilitra mleka, 600 grama brašna, 300 grama samlevenih oraha, 300 grama šećera, pekmez od kajsija, malčice soli. Za glazuru: 100 grama crne čokolade, kockica putera i malo vode.

Staviti kvasac da narasta u šolji mlakog mleka sa kašičicom šećera, malčice soli i malo brašna. Dobro umutiti puter, žumanca i šećer, dodati kvasac i zamesiti testo dodajući brašno. Podeliti testo na tri dela, razvući tri kore, pa filovati mešavinom od oraha i šećera koju bi trebalo posipati ravnomerno preko svake kore koja je prethodno namazana domaćim pekmezom od kajsija (obavezno domaći). Tako složen, pripremljen kolač ostaviti da narasta oko 30 minuta, pa peći na 200 stepeni, smanjiti ubrzo na 180 stepeni, oko 35–40 minuta. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom, kad se malo stegne, seći na kocke.

Takođe pročitajte

Sajam peglane kobasice po šesti put u Pirotu

Vlada veliko interesovanje za predstojeći 6. Sajam pirotske peglane kobasice, koji će se održati u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *