četvrtak , decembar 13 2018
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Viteški duh osvaja Nišku tvrđavu

Viteški duh osvaja Nišku tvrđavu

„Zaštitnici tvrđave“, međunarodni viteški festival otvoren je danas u 17 časova unutar zidina Niške tvrđave i trajaće sve do nedelje 10. juna.

Beli orlovi, Kozarački vitezovi, Lazarevi zmajevi odmerili su večeras svoje snage kako bi bar na sat vremena preneli svim zainteresovanim posetiocima festivala tradiciju, duh a i pravila nekadašnjih borbi viteških družina.Nakon borbe svi posetioci i učesnici su se družili, fotografisali sa vitezovima, a mi smo imali priliku da sa jednim od njih i popričamo.
Nemanja Banović, iz Udruženja za očuvanje kulture i tradicije „Crveni gavranovi“ Novi Sad, se bavi ovim sportom već šest godina takođe bio je i učesnik Međunarodnog festivala viteštva Despot Stevan Lazarević-JUST OUT, zatim Gračanica festival, Dani fantazije i još mnogo drugih festivala.
„Niški festival je počeo savršeno, prikazane borbe su bile epske, kao učesnik se veoma radujem i sutrašnjem još bogatijem sadržaju. Svi posetioci su mogli da i sami drže borbeno oružje i nauče par trikova. Ono što je presudno za jednog pravog viteza bilo da je on iz 11 ili 21 veka jeste posvećenost i predanost, otkriva nam ovaj mladi vitez.
Tvrđava će narednih dana biti ispunjena mnogim aktivnostima, među njima je gađanje lukom i strelom, prikazivanje starih zanata gde će svi posetioci imati priliku da isprate izradu viteškog oklopa, mača i koplja.
Za sve ljubitelje piva tu je i takmičenje u ispijanju viteškog piva, koje je zakazanu za subotu 9. juna od 19 časova.

Foto: Strahinja Jeremić

Takođe pročitajte

Još jedna javna garaža u Nišu

Veće grada Niša odobrilo je JKP „Parking servis“ korišćenje investicionog kredita od 40 miliona dinara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.