Vino kao hrana, otrov ili lek?

Da li će nam vino biti hrana, lek ili otrov zavisi od nas samih, govorili su najveći lekari još u srednjem veku a koje su koristi od vina i kako ga treba piti otkriva nam veliki poznavalac ovog napitka ali profesor niškog Medicinskog fakulteta i direktor Klinike za ORL prof.dr Miško Živić.

Još 400 godina pre Hrista grčki doktor čuveni Hipokrat, otac savremene medicine, koristio je vino kao sredstvo za jačanje, ublažavao bolove kod išijasa i lečio rane i crevne bolesti. Sve do 19 veka postajala je prava nauka o lekovitosti vina. Dobar izbor vina u podrumu bio je važniji od ormarića sa lekovima. I  ko su ta saznanja o lekovitosti vina gotovo potpuno zaboravljena a pomalo se ponovno otkrivaju.

foto Saša Đorđević
foto Saša Đorđević

Vino nije još jedno“obično“ alkoholno piće. Mnoge naučne studije u svetu su potvrdile da umerene količine ovog „božanskog nektara“ pomažu zdravlju, a ljudi koji u opšte ne piju vino imaju kraći životni vek i češće su bolesni od onih koji umereno piju. Još je sveti Pavle pisao Timoteju: „Ne pij samo vodu, potrebno je malo vina zbog tvog želuca i zbog toga što si često bolestan“

Ako se pije u umerenim količinama vino deluje protiv Alzheimerove bolesti, osteoporoze i srčanog infarkta, jača jetru,  sprečava nastanak kamena u bubregu, ublažava crevne tegobe, pomaže kod preglade i osvežava ten.

Crno ili belo vino?

Naučnici su do sada ispitivali delovanje vina na zdravlje, naročito crnog vina. Tako se stekao utisak da je belo vino manje zdravo. Novije studije iz SAD-a objašnjavaju: Crno vino sadrži doduše, polifenole u većim količinama, ali ono koji sadrži belo vino imaju znatno jače antioksidativno delovanje. U jednoj se savremenoj studiji Unoverziteta u Freiburgu potvrdjuje izvanredno delovnaje belog vina na zdravlje.

Vino kao lek za krvne sudove!

Zaštita krvnih sudova- naročito kod osoba koje su sklone njihovom sužavanju i trombozi, redovno ali umereno konzumiranje vina može doneti poboljšanje, odnosno delovati preventivno.

Preporuka: uz obroke ili pre odlaska na spavanje piti lagano crno vino.

Količina: muškarci- 3dl., a žene – 2 dl. na dan.

Bolja krokrvljenost: osobe koje imaju smetnje u prokrvljenosti zbog loše prohodnosti- anemija, trebalo bi piti lagano crno vino jer vrlo dobro pročišćavaju krvne sudove.

Preporuka: svakog dana popiti trećinu litre pravilno rasporedjenu na obroke.

Zaštita od malokrvnosti: razumnim konzumiranjem crnog vina anemije se mogu sprečiti odnosno popraviti

Preporuka: 1 čaša pre ručka i dve nakon večere – isto je i za muškarce i za žene.

U borbi protiv holesterola

foto Saša Đorđević
foto Saša Đorđević

Budući da crno vino jače deluje na snižavanje holesterola. Vrlo je pogodno za lečenje bolesti srca i krvotoka. Ako ne volite crno vino ili ga ne podnosite, možete piti i belo i crno vino.

Preporuka: svakog dana 1-2 čaše vina uz obroke (muškarci – najviše 3dl., a žene-2dl.).

Vino se pije malim gutljajima tokom i nakon jela.

Recept za dugotrajnu mladost.

Pesnici i mislioci su znali odvajkada ceniti dobro vino. Gete u FAUSTU  veliča dobrobit vina. Čak je i čuveni Šekspir napisao ovu pohvalnu plemenitom soku vinove loze: „Vino čini mozak misaonim, bržim i stvaralačkim, punim  živahnih, vatrenih i ugodnih misli“.

Savremena ispitivanja mozga objasnilo je nešo što je Šekspir znao. Naime, alkohol snažno podstiče celokupni nervni sastav. Širi krvne sudove, naročito one u mozgu. Podstiče se i pojačava njihova prokrvljenost. Moždane ćelije dobijaju više kiseonika. Tako se izoštrava sposobnost mišljenja, poboljšava pamćenje i poboljšava stvaralačka sposobnost tj. kreativnost. Dakle, ne samo osobe koje umereno piju vino prosečno žive duže od kojih ga ne piju, već najčešće ostaju mladje i vitalnije. Vino snabdeva organizam sa 40% više antioksidanasa nego što ih ima u telu osoba koje ne piju vino. Ti antioksidansi čuvaju ljubitelje vina od preuranjenog starenja jer uništavaju slobodne radikale i tako zaustavljaju pojačanu razgradnju ćelija.

Vino za održavanje duhovne svežine

Ako tokom dana popijete umerene količine dobrog belog vina, pomoćićete dobroj prokrvljenosti mozga. Mnoge su blistave ideje nastale kao rezultat dobrog gutljaja iz čaše za dobro obnavljanje mozga, uz dovoljno okrepljujućeg sna, preporučuje se čaša crnog vina pre spavanja.

Vino kao lek protiv Alzheimerove bolesti.

Uz svaki obrok tri puta na dan) 2 dl. vina za muškarce i 1 dl. za žene. Polovinu količine treba popiti pre jela kada brzo ulazi u krv i za nekoliko minuta stiže u mozak. Ostatak popijte uz jelo ili nakon njega.

Stres i prehlade pod kontrolom

Za one koji su pod konstantnim stresom preporučuje se …………. tokom dana, popiti polako i sa uživanjem 2 dl. najbolje svog omiljenog vina. Pri tome važi pravilo da bela vina daju podsticaj, dok crna ublažavaju i smiruju.

U narodnoj medicini vino se oduvek smatralo vrlo preventivnim sredstvom protiv prehlade. Budući da vino može čak uništiti bakterije, viruse, pomaže protiv prehlada. Američki naučnik S.Cohen dokazao je da umerene količine vina mogu do 85% ojačati otpornost protiv prehlada, kod kašlja, bronhitisa, temperature, gripa, bolesti u zglobovima i glavobolje, najbolje pomaže u savladvanju iznemoglosti.

Preporuka: tokom dana najbolje uz obroke, bolesnik bi trebalo popiti oko 4 dl., a bolesnica do 3 dl. vina

Kod upale ždrela vino piti u malim gutljajima i pustiti d lagano klizi. Diskutabilno je kuvano vino… toplota onesposobljuje neke vitamine.

Ako uzmete lekove obavezno pročitajte na priloženom uputstvu ima li interakcije ili nuspojave zbog delovanja lekova. Izmenju uzimanja lekova i pijenja vina treba proći dva sata.

Francuzi smatraju  najdelotvornijim kod prehlade sa temperaturom miks dobrog crnog vina sa 10-15gr.cimeta, 4-5 kašičica šećera.

Štiti li vino od raka?

vinski balŠto se tiče preventive raka, čini se da većina Francuza čini gotovo sve pogrešno. Jedu puno masnih jela, ne paze na dovoljno kaloričnih materija (jedu samo beli hleb), premalo se kreću i puno piju. Pa ipak redje oboljevaju od raka debelog creva, infarkta srca od Amerikanaca koji vole džogiranje, salate i vitamine, no Francuzi jednu stvar sigurno dobro čine, piju vino uz svako jelo. Tako se pojavljuje „Francuski paradoks“ fenomen nazvan upravo po toj zemlji čije navike i posledice istih poprilično odudaraju od uvaženih nazčnih saznanja, barem do sada.

Naime uprkos nezdravom načinu života, Francuzi imaju najzdravije srce u Evropi, a uz to i začudjujući mali broj obolelih od raka. Puno manjim od Amerikanaca koji gotovo fanatično vežbaju i paze na zdravlje. Francuska je zemlja sa najvećim proizvodnjom vina u Evropi.Potrošnja vina po stanovniku je tri puta veća nego u Nemaca, godišnje se popije 64,5 litara vina po stanovniku.Zasluga je vina što Francuzi imaju najmanju incidencu srčanih bolesti, bolesti krvotoka i obolelih od raka.

Vino protiv raka: preporuka: uz svki obrok čaša crnog vina plus jedna pred spavanje.

Vino za želudac

Starije osobe sa slabiji želudačnim lučenjem trebalo bi pre, tokom i nakon jela popiti kiselije belo vino. Jedna čaša vina kao pomoć varenju preporučuje se i svim mladjim zdravim osobama. Ako imate višak želudačne kiseline morate biiti obazrivi sa belim vinom. Umesto njega preporučuje se neko manje kiselo crno vino. Svaki želudac ne podnosi tanin.

Za normalizaciju varenja preporučuje se jedna čaša vina uz obroke,  u podne sveže belo vino, a naveče lagano crno vino. Kod zatvora se preporučuje i uveče ostati na belom vinu.

Ko sme, a ko ne sme da pije?

  • Svaka zdrava osoba može uživati u pozitivnom delovanju umerene količine vina.
  • Alkohol je otrov za decu. Ćelije mozga reaguju znatno osetljivije nego u odraslih, napada enzimski sastav i metabolizam. Postoji naročita opasnost da kod njih dodje do smetnji u duševnom razvoju. Dečija jetra nije u mogućnosti da toliko razgradi alkohol.
  • Trudnice: Trudnice bi se takodje trebalo odreći alkohola. Isto važi i tokom dojenja.
  • Osobe koje boluju od čira na želucu ili… ne bi trebalo da piju vino. Postoji opasnost da plilikom delovanja vina dodje do pogoršanja bolesti.
  • Kod upale pankreasa i oboljenja jetre vino je potpuno zabranjeno
  • Osobe koje boluju od hemoroida crno vino može, pod odredjenim okolnostima pogoršati tegobe jer širi krvne sudove.
  • Pojačan rad štitne žlezde je prepreka za uzimanje vina.
  • Osobe koje boluju od gihta, ne bi trebalo da piju crno vino.
  • Visok krvni priisak može biti posledica prevelikog uzimanja alkohola Umereno pijenje vina snižava krvni pritisak

Koliko VINA smemo popiti?

Francuska medicinska akademija preporučuje da je dnevna količina alkohola koju čovek može uzeti je 1gr po kilogramu telesne težine. To bi za muškarca težine 75 kg iznosilo … 1 litrom vina sa oko 11% alkohola. Doktori, pak , u SAD i Nemačkoj, ne preporučuju na dan više od 20 gr, čistog alkohola za žene i 30 gr za muškarce. To kod prosečnog sadržaja od 10-11%, iznosi na dan 2 čaše za žene i 3 čaše za musškarce.

Najvažniji sastojci vina

Vitamini:

  • Vitamin B1- upravlja metabolizmom ugljenih hidranata
  • Vitamin B2- pomaže eliminaciju štetnih materija iz organizma
  • Vitamin B6 – sudeluje u mrtabolizam masti. Podstiče stvaranje krvi i antitela, sprečava suženje krvnih sudova.
  • Vitamin B12-važan za stvaranje krvnih elemenata ( samo crno vino)
  • Vitamin C –stabilizuje količinu hormona. Pomaže pri stvaranju, zgrušavanju krvi, podstiče rad nadbubrežne žlezde.

POLIFENOLI:

REZVERATOL –  sprečava upalu arterija

KVARCETIH –  razredjuje krv, štiti od raka

EPIRATENIN – štiti od raka

KATENIN – poboljšava protok krvi

MINERALI I ELEMENT, TRAGOVIMA

GVOŽDJE  – učestvuje u stvaranju krvi

JOD – reguliše rad štitne žlezde

KALCIJUM – jača kosti i zube

KALIJUM – važan jee za upravljanje radom mišića

BAKAR – potreban je za obnavljanje pigmenata, za jačanje imunog sistema i delovanje

nervnog sistema

MAGNEZIJUM – sprečava smetnje neuro…. sistema

NATRIJUM – reguliše količinu vode i održava ravnomernu količinu kiselina i baza u organizmu

ZAPAMTITE:

VINO JE HRANA, LEK ILI OTROV – SAMO JE PITANJE DOZE  rekao je PARACELSIUS, NAJVEĆI LEKAR SREDNJEG VEKA

Takođe pročitajte

Sezona suvih paprika traje cele godine – iskoristite ih

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.