Veštački zaslađivači uništavaju bakterije od kojih nastaje karijes?

Postoje dve vrste nekaloričnih zaslađivača – veštački kao što su aspartam, saharin i sukraloza, i prirodni ekstrakti kao što je RebA, sastojak lista stevije.

Amerikanci konzumiraju sve više niskokaloričnih zaslađivača a istraživači su donekle zabrinuti.

Nekalorične zaslađivače konzumira skoro svaki stanovnik Amerike, u gaziranim napicima, prerađenoj hrani, žvakaćim gumama i bombonama, vodicama za ispiranje usta i kesicama zaslađivača. Tokom poslednjih nekoliko godina se pokazalo da ovi zaslađivači više nego zadovoljavaju našu potrebu za slatkim, ali isto tako utiču i na dobre i na loše bakterije u našem organizmu.

Postoje dve vrste nekaloričnih zaslađivača – veštački kao što su aspartam, saharin i sukraloza, i prirodni ekstrakti kao što je RebA, sastojak lista stevije. Počnimo od efekata loših bakterija za koje znamo.

Veštački zaslađivači ne samo da ne sadrže šećer, već se pokazalo i da uništavaju bakterije u ustima koje podstiču zubni karijes. Za ekstrakt stevije, koji sadrži RebA i mnoge druge sastojke, ustanovljeno je da uništava boreliju, bakteriju koja izaziva lajmsku bolest kao i tri standardna antibiotika, a da bolje deluje u bakterijama koje stvaraju zaštitni biofilm. Nije jasno da li bi sam RebA (zaslađivač koji se koristi u gaziranim napicima i većini procesovane hrane) imao ovaj pozitivan efekat. Ovo su in vitro studije, što znači da ih treba ponoviti na ljudima i odrediti odgovarajuću dozu, ali su veoma ohrabrujuće zato što ne deluju preko tradicionalnih mehanizama koji bi bili skloniji bakterijskoj otpornosti.

Veštački zaslađivači mogu da promene sastav bakterija u crevima, koje se nazivaju mikrobiom, i tako dovedu do nestajanja nekih bakterija i preteranog rasta drugih koje zauzimaju njihovo mesto. Studije na životinjama su pokazale da ova promena u mikrobiomu creva može da naškodi sposobnosti ljudi da koriste šećer i povećava koncentraciju šećera u krvi životinja iako veštački zaslađivači ne sadrže šećer ili kalorije. Osobe koje koriste velike količine veštačkih zaslađivača takođe imaju veću koncentraciju šećera u krvi ali razlog za to još nije dovoljno objašnjen, tako da ove studije na životinjama mogu da objasne zašto do toga dolazi. RebA, prirodni nekalorični zaslađivač, ne utiče na koncentraciju šećera u krvi ali se pokazalo da uništava laktobacilus, normalne dobre bakterije koje se koriste u lečenju dijareje. Nije jasno da li će ovo imati uticaja na ljudsko zdravlje s obzirom na skroman ukupan efekat koji je studija pokazala.

Nekalorični zaslađivači nisu samo slatkog ukusa; oni predstavljaju složene molekule koji utiču na bakterije na različite načine, i dobre i loše. Sve ove hemijske supstance se generalnosmatraju bezbednim ali je potrebno još istraživanja da bismo bolje razumeli prednosti i rizike njihove upotrebe.Ako ovi zaslađivači mogu da budu novo sredstvo u borbi protiv otpornosti bakterija, to će biti odlična vest, ali ako promene na dobrim bakterijama mogu da izazovu dugoročne negativne efekte, onda se oni mogu se izmeniti tako da se ostvare maksimalne prednosti i minimalni rizici.

Izvor: http://fox61.com/2017/02/14/artificial-sweeteners-and-their-impact-on-bacteria/

Takođe pročitajte

Proleće je vreme za nove početke i zato ,,Hajde da imamo vremena za pregled’’

Žene su poznate po veštini da u isto vreme mogu obavljati više stvari. Da bi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.