subota , oktobar 20 2018
Početna / KATEDRA / Veliko OTKRIĆE na Staroj planini
foto Prirodnjački muzej

Veliko OTKRIĆE na Staroj planini

BOTANIČARI Prirodnjačkog muzeja otkrili su na obroncima Stare planine novu vrstu biljke za Srbiju – patuljastu efedru (Ephedra distachya L.).

Pripadnici grupe ovih biljaka su relikti i procenjuje se da su starosti od oko 250 miliona godina, što znači da su preci ovih biljaka nastali pre dinosaurusa, četinara i biljaka cvetnica.

U narodu ih zovu vilina brada, metlina, kositernica ili vlasac, a primerke u blizini Knjaževca, u zaštićenom području, slučajno je uočio dr Marjan Niketić, muzejski savetnih i botaničar.

Patuljasta efedra je, saopštavaju iz Prirodnjačkog muzeja, u Srbiji otkrivena na kamenitom grebenu, na površini manjoj od 200 metara kvadradnih, gde je pronađeno oko 70 jedinki, koje zbog prošlogodišnje suše nisu „cvetale“, niti su razvile veoma dekorativne „bobice“.

Odranije je poznato da su efedre rasprostranjene u toplijim i suvljim delovima Balkanskog poluostrva, pa i u susednim zemljama, a za postojanje predstavnika ovog roda u flori Srbije nije bilo ni nagoveštaja.

Patuljasta efedra ima status retke i ugrožene vrste, a na osnovu međunarodnih klasifikacija u Srbiji je procenjena kao krajnje ugrožena vrsta. Iz Prirodnjačkog muzeja najavljuju da će, u cilju očuvanja ove vrste i njenog staništa, u saradnji sa nadležnim institucijama, uskoro biti preduzete i konkretne mere zaštite.

NEKADA je ova biljka bila posebno značajna, jer se iz nje dobijao lekoviti alkaloid efedrin, koji se danas proizvodi sintetičkim putem. Efedrin se koristi kao stimulans, smanjuje apetit, služi za poboljšanje koncentracije, za tretiranje niskog pritiska uzrokovanog anestezijom, kao i za lečenje nosnog zagušenja.

Takođe pročitajte

Psalmi Nade Aničić Crljenice u službi poezije i humanosti

„Psalmi u svili duše“ Nade Aničić Crljenice su plave, pesme pisane rosom neba i zanosom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.