subota , novembar 17 2018
Početna / DOM / VAFLI ili GALETE – sećanje na detinjstvo

VAFLI ili GALETE – sećanje na detinjstvo

Nema boljeg načina da se prekrati nedelja, i to baš u sredu poslepodne, od pravljenja vafela. Miholjsko leto iako u punom jeku, krade deo dana i temperatura polako pada a ovo je dobar bačin da se zagreje i zamiriše kuhinja, preporučuje nam vredna Biljana Stanković Simeonov.

Za testo je potrebno: 75 ml mleka, 21 gr svežeg kvasca, 175 gr putera, 325 gr prosejanog belog brašna tip 400, 2 kašike šećera, šipka vanile ili kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli, 2 jaja Dodaci: 100 gr mlečne ili crne čokolade za kuvanje, bademi, lešnici, orasi… Voće koje volite

Vreme: 20 min priprema + 30 min odmaranje

Postupak:

Otopite na tihoj vatri puter u ostavite sa strane, ugrejte mleko ( mlako) i rsstopite kvasac u njemu. Brašno, vanilu, šećer, jaja i 75 ml tople vode pomešajte zajedno sa kvascem i puterom u istoj činiji.

Mikserom sa dodacima za testo napravite glatku masu, na sobrnoj temperaturi ostaviti 30 minuta da miruje. Nekih 5 minuta pre pečenja ugrejte pekač za vafel ili galete ( tzv. galetara) ukoliko je potrebno tanko premažite uljem. Stavite testo, zatvorite pekač i ostavite 2-3 minuta dok vafli ne dobiju zlatnu boju. Istopite čokoladu na pari. Kad su vafli gotovi servirajte sa omiljenim voćem i prelijte tanko sa čokoladom, pospite bademima ili lešnicima.

Isti ovi vafli se mogu koristiti u slanoj varijati, sa ćurećim ili pilećim grudima i rendanim sirom, kečapom…

Takođe pročitajte

Sjajan odziv posetilaca na prvom festivalu hrane i pića

Više od 50 od 50 izlagača sa juga Srbije, gosti iz Niša, Babušnice, Bele Palanke, Leskovca, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.