četvrtak , januar 17 2019
Početna / KATEDRA / UNICEF-ov program „Sport za sve“

UNICEF-ov program „Sport za sve“

Uz aprilske uplatnice za komunalne usluge  JKP „Objedinjena naplata“ građani Niša dobilili su mogućnost da doniraju za UNICEF-ov program „Sport za sve“ koji je namenjen unapređenju položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Srbiji.

UNICEF kroz svoje različite programe nastoji da doprinese socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i da pomogne stvaranje društva koje objedinjava sve svoje različitosti. Ova deca često se suočavaju se sa diskriminacijom, imaju manje šanse da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje nego njihovi vršnjaci koji žive  bez smetnji u razvoju.

Sportska aktvinost i igra su prepoznati kao važna strategija za unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, smanjenje stigme i diskrimancije, i veće integracije ove dece i njihovih porodica u društvo.

„Sport, rekreacija i igra osnažuju decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom da prepoznaju svoje potencijale, i doprinose da se promeni način na koji se zajednice odnose prema njima. Kroz program ‘Sport za sve’ nastojimo da opštinama širom Srbije obezbedimo opremu i rekvizite za sportsko-rekreativne aktivnosti, pružimo podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci, i pomognemo da se organizuju sportske manifestacije i rekreativne aktivnosti za decu sa i bez smetnji u razvoju i invaliditetom, ” izjavila je Vesna Dejanović, rukovodilac programa dečije zaštite u UNICEF-u.

Zahvaljujući podršci kompanija i građana, UNICEF je omogućio da se projekat „Sport zasve“ sprovodi u Beogradu, Subotici, Aleksincu, Ćićevcu, Priboju i Velikoj Plani. Sa ciljem uključivanja opština širom Srbije u program, UNICEF nastavlja sa aktivnostima prikupljanja finansijske podrške iz privatnog sektora.

Takođe pročitajte

Nagrađeni najbolji mladi pesnici i slikari na temu vere i tradicije

Prigodnim programom pod nazivom „Božić, Božić, svetli dan“ u Galeriji Narodne biblioteke u Vlasotincu, obeleženi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.