sreda , januar 23 2019
Početna / UMETNOST / Umetnički poriv Mirjane Krstevske za spas planete

Umetnički poriv Mirjane Krstevske za spas planete

Izložba slika Mirjane Krstevske, umetnice iz Beograda, biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji „Srbija“ u Nišu.

Nišlijama će biti predstavljeni radovi iz ciklusa „Zemlja”, koje umetnica stvara i razvija poslednjih pet godina.

 „Slikarka je misaono podstaknuta pitanjem sudbine i ugroženosti planete na kojoj živimo. Ovaj ciklus uljanih slika i pastela posebne je ikonografije i počiva na vizijama pejzaža svih pet kontinenata, viđenih sa nebeskih visina, vizuelno nalik satelitskim snimcima. Reljefna konfiguracija planete Zemlje oličena u vrletnim planinskim masivima, pustinjskim poljima ili krševitim liticama, na delima Krstevske nazire se ispod mreže slobodno formiranih oblika i prerasta u prizor tajanstvenegotovo metafizičke atmosfere široke skale osećajnosti od pritajene uzvišenosti do dramatične uznemirenosti – kaže Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Ona dodaje da ciklus “Zemlja” Mirjane Krstevske “jasno potvrđuje iskreno proživljen osećaj za likovno izražavanje koje nosi emocionalan poriv i posebne impulse individualnog komuniciranja sa savremenim svetom i njegovim globalnim karakteristikama”.

Mirjana Krstevska diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovala je 29 samostalnih izložbi i izlagala na preko 500 koletivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je osam nagrada.Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Ima status istaknutog umetnika.

Izložba će trajati do 4. oktobra.

Takođe pročitajte

Dobrotvorni Svetosavski bal – Jedinstveni u humanosti

Studentski kulturni centar Niš, na inicijativu Hadži Ivana Redija, uz blagoslov Episkopa niškog, gospodina Arsenija, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.