utorak , februar 19 2019
Početna / KATEDRA / Udžbenik za petake profesora Radoja nateraće svakog da zavoli matematiku
ilustracija

Udžbenik za petake profesora Radoja nateraće svakog da zavoli matematiku

„Kada je na času tiho, to nije dobar čas, kaže profesor matematike Radoje Košanin koji je zajedno sa kolegom Ivanom Anićem napisao jedinstveni udžbenik iz ovog predmeta za učenike petog razreda koji će se koristiti od naredne školske godine u pet posto škola u Srbiji.

Košanin kaže da on nije „ništa izmislio već da je samo preneo iskustva iz razvijenih zemljama“. Ono što je 15 godina primenjivao na časovima u osnovnoj školi “Vožd Karađorđe” u Nišu pretočio je u udžbenik.

Knjiga ima totalno novi pristup, jer od dece ne treba praviti račundžije, već ljude koji razmišljaju. Metod se pokazalo kao dobar, pa sam zajedno sa profesorom Ivanom Anićem, jedinim u ovom delu Evrope čiji su se zadaci našli u PISA testu, napravio ovakav jedan udžbenik. Nivo komunikacije sa decom u ovoj knjizi je spušten na nivo stripa, prilagođen je deci, pa se u njoj mogu naći njima poznate teme i likovi poput “jutjubera” Pju Di Paja, igrice “Majnkraft” i slično, kaže ovaj neobični profesor.

„Galama, digitroni, mobilni telefoni, sastavni su deo mojih časova, pa čak i tokom pismenih zadataka. Cilj je da se deci ovim udžbenikom pokazuju strategije za rešavanje problema, pa se tako od njih traže da “guglaju” i sami otkriju kako da dođu do rezultata.  Kada je na času tiho, to nije dobar čas. On i razgovarau, dogovaraju se, istražuju, predlažu. Koriste mobilne telefone I aplikacije za računanje, traže rešenja na kreativan način I kad su to primeri iz života to onda njima dalje koristi – pojašnjava naš sagovornik.

 

Takođe pročitajte

Iskoristite svetski dan turističkih vodiča na najbolji način

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča Udruženje turističkih vodiča Niš organizuju besplatna razgledanja Niša i okoline …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.