Nakon par godina priprema Bora Jović, mašinski inženjer iz Svrljiga i vlasnik vinarije „Status“ ove godine ispeći će prve litre organske rakije. Sirovinu će obezbediti sa svojih voćnjaka gde već gaji organsku aroniju i šljivu ali i iz organskog vinograda. Ova rakija će se na tržištu naći tek za pet godina jer je toliko potrebno da odstoji ili kako Jović kaže „da sazri“.
Organske plodove Jović uzgaja u ataru sela Merželeta gde ima pet hektara voćnjaka i 20 hektara vinograda. Iza njega je iskustvo u pravljenju vina i rakija od tri decenije.
“Iskreno nisam planirao da pravim organsku rakiju jer nisam bio siguran da bih imao tržište za to. Međutim,uveriosam se da u evropskimzemljamapostojiozbiljnaponudaorganskihpića, međukojimasenalazi i rakija. Već sedam godina proizvodim organsko vino od aronije, a planiram da za neku godinu krenem i sa proizvodnjom organskog jabukovog sirećeta, kaže Jović koji uveliko podiže voćnjake sa starim sortama jabuka kao što su „budimka“ i „kožara“
Jović je prvi u Srbiji pokrenuo i proizvodnju vino u amforama na isti način kako se ono pravila pre pet hiljada godina. Specijalne amfore je uvezao iz Gruzije a njegova vinarija smeštena u selu Malča, poznatom vinogradarskom kraju.