Kupina, divlja ili gajena, korisno je voće koje reguliše varenje, poboljšava krvnu sliku i čak sprečava širenje ćelija raka a jedna od najpoznatijih proizvoda je kupinovo vino čije tajne nam otkriva Jovica Marinković iz sela Mužinac podno Rtnja.
Malo ko nije čuo za lekovitost kupinovog vina koje je poznato kao veoma koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemije) pa iako u svom nazivu nosi ime vina mogu ga konzumirati i deca, trudnice i dojilje. Preporučuju ga za suzbijanje iscrpljenosti organizma nakon duže bolesti ili napornih poslova. Kupinovo vino popravlja cirkulaciju krvi, snižava pritisak, blagotvorno deluje na metabolizam, podiže imunitet, podstiće apetit, varenje, lučenje žuči, mokraće…
“Ali, malo ko zna da pravo kupinovo vino nema rok trajanja, baš kao i pravo vino. Godinama već pravim kupinovo vino po svom receptu, ustvari po istoj tehnologiji kako se pravi vino od grožđa, kaže voćar Jovica Marinković iz sela Mužinac podno Rtnja koji u svojim voćnajcima gaji “čačansku beztrnu kupinu”. Godišnje proizvede oko 120 litara kupinovog vina koje podeli prijateljima a tek mali deo proda širom Srbije.
“Za litar kupinovog vina potrebno je četiri kilograma kupina. Obavezno dodam šećer da bi se pokrenulo vrenje i kada se jave komine vino se pretače (procedi) i kad se izbistri onda ga flaširam. Najvažnije je da nakon toga odstoji najmanje dve godine jer tek tada je potpuno neškodljivo za organizam, otkriva nam Jovica koji preporučuje ovo vino i zdravima, radi preventive ali i uživanja.
kontakt 063 1558875