četvrtak , septembar 21 2017
Početna / TRADICIJA / HRANA / Svetkovina u čast jela od mladog sira i kukuruznog brašna

Svetkovina u čast jela od mladog sira i kukuruznog brašna

Tokom trodnevne manifestacije u Svrljigu posvećene belmužu, jelu od mladog sira i kukuruznog brašna,  za titulu najboljeg majstora u pripremi ovog specijaliteta nadmetale su se 50 ekipa iz Srbije, Grčke i Bugarske a pobednici su Dalibor Velojić i Igor Stevanović iz Lukavice.

svrljig belmuz„Belmužijada“ svake godine okupi više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i okruženja koji uživaju u pravim narodnim specijalitetima. Niko pouzdano ne može reći koliko se kilograma belmuža pojede tokom manifestacije ali mu je cena pristupačna. Porcija od 200 grama, malo ko može pojesti više a nije ni preporučljivo jer je veoma kalorično, je 100 dinara.svrlig narodna nosnja

Belmuž se pravi od jednodnevnog sira koji se topi u kazanu do telnog stanja a onda mu se dodaje kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje. Belmuž je gotov kada se „izbije“ masnoća iz sira. Po izgledu podseća na kačamak a ukus je nesvakidašnji pa je zato veoma popularan a ko ga jednom proba uvek mu se vraća.Opšta zemljoradnička zadruga Acekoop iz Svrljiga, koja ima sopstveni pogon za preradu mleka, podnela je prijavu za registrovanje imena porekla kod Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu. Ovaj proizvod je upisan i u Registar proizvoda sa geografskim oznakama.  Svrljiški belmuž prodaje se u robnoj marki pod nazivom Ukusi Srbije gde su okupljeni proizvođači prehrambenih proizvoda baziranih na tradicionalnim srpskim ukusima i proizvedenih isključivo od sastojaka iz domaće proizvodnje.svrljig belmuzijada

Pored belmuža svrljig belmuz pripremaSvrljižani su se potrudili da gostima ponude sve moguće specijalitete u hrani i piću takođe po pristupačnim cenama, u proseku od 30 do 50 dinara. Zanimljivo je da u organizaciji manifestacije učestvuje ceo grad i da svako od njih na Pastirištu, gde se tradicionalno održava Belmužijada, iznese da prodaje ono što najbolje ume da spremi.svrljig pastirice

Ipak, svake godine se bira pobednik u pravljenju kolača a ove godine je pobednica Sanela Mihajlović.svrljig belmuz deca

Inače, birala se i Mis pastirice starije od 16 godina a titulu najlepše ponela je Milica Pavlović poreklom iz Galibabinca dok je titulu najlepše pastirice do devet godina pripala Ani Marjanović.

svrljig gajdasNa Saboru gajdaša pobedio je Vladan Radisavljević iz Aleksinca kome su kao nagrada pripale čuvene svrljiške gajde.

Takođe pročitajte

Evo Poljske!

Izložba fotografija o Poljskoj, koju je danas u Vlasotincu otvorio konzul ove zemlje u Srbiji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *