četvrtak , januar 24 2019
Početna / KATEDRA / Sve o „Hladnom ratu“ u gimnaziji „Stevan Sremac“

Sve o „Hladnom ratu“ u gimnaziji „Stevan Sremac“

Ambasada Republike Nemačke u Beogradu i Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ organizovali su izložbu „Hladi rat, uzroci, priča i posledica“ koja je namenjena za sve niške srednjoškolce ali i učenike osmih razreda osnove škole. Ova tema je izabrana zbog njene aktuelnosti jer prema rečima jednog od autora izložbe Jute Ziberc-Poca „hladni rat još uvek nije završen“. Profesori prve niške gimanzije ističu da će izložba biti dopuna u izučavanju istorije i nemačkog jezika.

Ovo je interaktivno učenje jer učenici mogu da prislone telefon da sliku ili poster i da pomoću koda „otvore“ sliku i pročitaju sve što je vezanu za nju. Ova tema je veoma komplikovana i za one koji su živeli u tom periodu a mi smo se potrudili da je približimo učenicima koji nisu ni bili rođeni za vreme intezivnog „Hladnog rata“. Zato smo ozbiljno radili sa profesorima istorije i nemačkog jezika kako da je što bolje približimo učenicima, kaže autorka Jute Ziberc-Poca koja je zadužena za saradnju sa dvojezičnim odeljenjima u Srbiji.

Ona ističe da su bile kakve podele pogubne za razvoj društva i da su gimanzijalci u pravom uzrastu da to shvate i prihvate.
Sagovornica iz Nemačke da dodaje da je po njoj „čista propaganda da su narodi Jugoslavije, odnosno Srbije u verem Hladnog rata dobro živeli“.

Profesorka istorije Vera Dujanović, koja je zajedno sa kolegama Sandrom Popović i Markom Dimitrijevićem radila na prilagođavanju ove teme kaže da se Hladni rat ne izučava tokom nastave u dovoljnoj meri i da će ova izložba pomoći učenicima da što bolje shvate taj period.

Izložba je rezultat rada Berlinskog centra za proučavanje hladnog rata. Ovaj centar je zajednički projekat Instituta za društvena istraživanja iz Hamburga, Instituta za savremenu istoriju Minhen – Berlin, Savezne fondacije za istraživanje komunističke diktature u Istočnoj Nemačkoj i Univerziteta Humboldt iz Berlina.Ova izložba bila je postavljena u galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru novembra 2016. godine.

Takođe pročitajte

Cerjanska pećina – Prva pećina snimljena skenerom

Na prezentaciji koja je danas održana u Oficirskom domu u Nišu, predstavljen je projekat koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.