četvrtak , januar 24 2019
Početna / BIZNIS / Stigle mašine za školsku radionicu

Stigle mašine za školsku radionicu

Predstavnici Tehničke škole iz Fridrihshafena u Nemačkoj darivali su mašine – strugove –  učenicima i profesorima Tehničke škole u Vlasotincu, a kompanija Gruner donirala je softver za profesionalno tehničko crtanje za 30 školskih računara. Gosti iz Fridrihshafena došli su u okviru razmene đaka koja se već sedam godina sprovodi između ovog mesta i Vlasotinca, a osim učenika i profesora iz Ekonomske škole, prvi put su u poseti i profesori Tehničke škole koja je i donirala strugove za školske radionice.

„U višegodišnjim razmenama naši učenici mnogo su saznali o načinu školovanja, života i rada u najbogatijem delu Nemačke. Kroz to poznanstvo došlo je i do ove realizacije donacije – rekao je direktor vlasotinačke Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Svoje zadovoljstvo zbog donacije i novih kontakata nije krio ni zamenik direktora Tehničke škole u Fridrihshafenu Danijel Grup.

Ove mašine pomoći će u obrazovanju vaših učenika. Mi smo u nedelju doputovali u Beograd. Vidim da se mnogo mladih sprema da ode iz Srbije. Imate divnu zemlju i želeo bih da vas zamolim da smognete snage i ostanete da radite ovde – rekao je Grup.

Opština Vlasotince posvećena je ideji školovanja kadrova u skladu sa potrebama privrede, koju već nekoliko godina sprovodi u praksi, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

„Naš je cilj da ljudi koji se školuju u našem mestu mogu u njemu i da pronađu posao. To je jedan od načina da zadržimo omladinu u rodnom gradu. Vi ste videli, ulazeći u Vlasotince, da dve fabrike grade nove pogone, to su Elrad i Elrad WS, a podsetiću vas da je jesenas pušten u rad i novi pogon Gunera – rekao je Todorović.

Donacija je došla kao plod realizacije dva projekta. Prvi je Partnerstvo na delu, u okviru koga se već sedam godina odvija razmena učenika ekonomskih škola u Srbiji i Nemačkoj, a drugi je Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. U oba slučaja partner je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Kad dođem u Vlasotince uvek imam utisak kao da sam se susrela sa starim prijateljima. Ovde imamo izuzetno lep primer partnerstva između škole, lokalne samouprave i privrede. U okviru našeg projekta postoje 43 škole u kojima radimo, ali u Vlasotincu postoji izuzetno lep primer partnerstva u kome je objedinjena želja za stvaranjem perspektive – rekla je vođa projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ An Katrin Hentšel.

Kamioni „Grunera“, čije je sedište u Nemačkoj u blizini Fridrihshafena, omogućili su prevoz mašina iz Nemačke.

„Rukovodstvo fabrike Gruner je svojevremeno prepoznalo značaj projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“  i uključilo se u implementaciju programa dualnog obrazovanja u Vlasotincu, a veoma smo ponosni zbog činjenice  da je ova vlasotinačka „priča“ o dualnom obrazovanju jedna od najuspešnijih u Srbiji, u okviru pomenutog projekta  – rekao je Stanković.

Gosti su potom obišli fabriku Gruner, a u Vlasotincu ostaju do petka. Tema ovogodišnje razmene je Evropska unija. Deca su smeštena kod svojih vlasotinačkih drugara sa kojima komuniciraju na engleskom.

Takođe pročitajte

Zbog ljubavi prema umetnosti autistični Mihailo je pobedio sistem

Tradicionalno, za  Svetog Savu Umetnička škola u Nišu organizuje izložbu radova svojih đaka  sapo prvi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.