Starinska „torta na tufnice“

Članica etno udruženja „Korman“, iz istoimenog  sela u okolini Aleksinca,  Tatjana Šljivić otkrila nam je porodičnu tajnu, recept za „starinsku“ voćnu tortu koju je njena pokojna baka Olga iz Griže kod Paraćina nazvala „torta na tufnice“.

udruzenje korman aleksinacOva poslastica je idealna kombinacija oraha i voća a kako se recept održao toliko godina verujemo da će se dopasti i vama. Nije skupa a umesto višanja možete koristiti dudinke, kajsije ili šljive potopljene u rakiji, kako je to radila baba Olga jer dobiju poseban „šmek“

Korice: dva jaja, 250 šećera, 250 grama kiselog mleka, 250 grama braša, 100 grama mlevenih oraha, pola peciva i prepolovljene višnje. Peći korice, što više to bolje ali je dovoljno ispeći pet korica.

13346710_1554866981476318_6830497981467504789_n„Fil je kuva od litar mleka i po 10 kašika šećera i brašna a kada se ohladi dodati 200 grama maslaca. Može i margarin ali po originalnom receptu ide maslac koji je moja baka sama „vadila“ iz mleka, otkriva nam Tatjana.

Inače, ovo Udruženje je na Internacionalnom gastro šampionatu osvojilo Zlatnu medalju za pripremu jela nacionalne kuhinje.

Takođe pročitajte

Sezona suvih paprika traje cele godine – iskoristite ih

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.