sreda , januar 23 2019
Početna / KATEDRA / „Skulpture u staklu“ Tomislava Todorovića

„Skulpture u staklu“ Tomislava Todorovića

Nišlije mogu do 6.novembra u Galeriji „Srbija“ da razgledaju izložbu „Skulpture u staklu“ Tomislava Todorovića iz Beograda kome je ovo prva samostalna izložba u ovim krajevima. 
Todorović je izlagao je na 12 samostalnih i preko 400 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Učestvovao u radu 33 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlji i inostranstvu(Oronjsko-Poljska, u Danilovgradu, „Bor-bakar“, „Tera“ Kikinda, „Mermer i zvuci“ Aranđelovac…).
Skulpture Tomislava Todorovićase nalaze u najznačajnim zbirkama u zemlji, među kojima u zbirkama Narodnog muzeja i Muzej savremene umetnosti u Beogradu,MuzejaCepter, Muzeja skulpture uKraljevu, Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.
skulpture-nis-tomislav-todorovicNjegove skulpture izvedene u slobodnom prostoru su u Ljubljani, Cazinu, Oronjskom, Danilovgradu i Boru.
Za uspehe u vajarstvu nagrađivan je 20 puta („Zlatno dleto“, „Crtež i mala plastika“, Bijenale minijature Gornji Milanovac, Prostor 88…Nagrada na „Jesenjoj izložbi“ ULUS-a, 2014. godine)

Izložbu u Nišu čini izbor iz najnovije produkcije autora, kojom Tomislav Todorović nastavlja svoja ranija istraživanja na polju savremene skulpture, produbljujući ih izražajnim mogućnostima stakla.

Dela tekućeg ciklusa autora izvođena su kombinovanjem materijala (staklo, terakota, metal, Al folija, drvo, plastika), njegovim neposrednim modelovanjem ili prefabrikovanjem. Širok raspon kretnji od klasičnih skulptorskih postupaka i modernistički shvaćene figuracije do konstruktivne apstrakcije, prate znakovne i simboličke promene.

Takođe pročitajte

Damjan doplivao prvi do krsta

Devetnaestogodišnji Damjan Ilić iz Niša, student druge godine niškog DIF-a, prvi je doplivao do časnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.