ponedeljak , novembar 19 2018
Početna / TRADICIJA / HRANA / Rečelj – slatkiš od slatkog vina i bundeve (pečenke)

Rečelj – slatkiš od slatkog vina i bundeve (pečenke)

Ako ste od onih koji ne mogu da odole slatkišima onda barem birajte one iz kategorije „zdravih“. Nije mit da takvi slatkiši postoje a jedan od njih je „rečelj“, nekada omiljena poslastice bez mrve prerađenog šećera ili zaslaživača a recept nam ustupa Dom kulture iz Grdelice.

receljŠtand Doma kulture Grdelica svojom originalnošću i slatkom zimnicom privukao je veliku pažnju posetilaca i izlagača, kao i samih organizatora i žirija na nedavnoj manifestaciji „Zlatna jesen“ koju je organizovao leskovački Centra za ekonomiku domaćinstva. Oni su se potrudili da vrate iz zaborava „rečelj“, slatkiš od slatkog vina i pečenke.recelj-stand

„Naš štand proglašen za najuređeniji na ovoj manifestaciji a za to je zaslužan naš favorit, rečelj. Sve što količine rečelja su u slat pojedene a oni koji nisu uspeli da probaju imaće priliku na manifestaciji u Brestovcu 14.oktobra, kaže Marko Trivunić, direktor Doma kulture u Grdelici.

recelj-tikveTek isceđenu širu od najkvalitetnijeg crnog grožđa naliti u kazan i kuvati. Kada šira počne da vri u kazan polako dodavati očićenu pečenku isečene na kockice.U pamučnu krpu zaviti pepeo i spustiti u masu da se lagano otapa. Rečelj treba dugo kuvati na umerenoj vatri sve dok se masa ne zgusne a pečenka postane meka i topi se u ustima. Tek skuvani „rečelj“ sipati u zemljane vrčeve (obavezno gleđosanih sa unutrašnje strane) ili staklene tegle.Ova poslastica se može čuvati nekoliko godina bez konzervansa bez ikakve hemije.

 

 

Takođe pročitajte

Mladi ambasadori-„EU pregovori na jeziku mladih“

Prva prezentacija „EU pregovori na jeziku mladih“ biti održana u subotu, 17. novembra od 13h …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.