utorak , oktobar 23 2018
Početna / TURIZAM / Razvoj afro-brazilske kulture kroz ples Oriša

Razvoj afro-brazilske kulture kroz ples Oriša

U svečanoj sali Filozofskog fakulteta, 13. juna sa početkom od 17 časova biće održano predavanje na temu razvoja afro-brazilske kulture kroz ples Oriša.

Elizio Fernandez je jedan od najvećih stručnjaka i poznavalaca afro-brazilske kulture. Svoje znanje i iskustvo stekao je dugogodišnjim radom u raznim udruženjima i institucijama, a i sam je član kulta Oriša. Kao gost udruženja “Brazil na dlanu”, gospodin Fernandez bi voleo da svoje znanje o afro-brazilskoj kulturi podeli sa Nišlijama.

Tokom predavanja, gospodin Fernandez govoriće o kultu Oriša (afričkih božanstava koje su robovi doneli sa sobom iz Afrike u Brazil) od početaka do današnjih dana i varijacijama koje su nastale u odnosu na isti kult u Africi. Takođe, govoriće o značaju ritualnih pokreta plesa Oriša koji je sastavni i najpoznatiji deo kulta, i o povezanosti plesa sa prirodnim elementima. Osim plesa, govoriće o pesmama i muzici, njihovom značaju za kulturu afričke populacije Brazila, ali i čitavog Brazila.

Predavanje ima za cilj da upozna slušaoce sa afričkom kulturom u Brazilu, njenim značajem i uticajem. Nakon predavanja, slušaoci će moći da postave pitanja gospodinu Fernandezu o temama diskutovanim na predavanju ili bilo čemu vezanom za temu. Prisustvo na predavanju je besplatno.

Biografija predavača

Elizio Lusio Fernandez rodio se u Brazilu. Sa 13 godna počeo je da trenira kapoeru i afro-brazilski ples. Sa raznim poznatim plesnim trupama, nastupao je širom Južne Amerike. Od 1985. do 1990. Sa grupom “Oba Oba” bio je na turneji kao kapoerista i plesač, obišao je Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Italiju i Izrael, kao i neka mesta u SAD (Njujork, Los Anđeles, Čikago i Detroit).

Nakon turneje, vratio se u Brazil kako bi detaljnije proučio afričku kulturu Brazila. U tom periodu, nastavio je sa plesom fokusirajući se na slobodan i moderan ples koji je učio pod majstorima Rudolf Labanom i Kuninhamom. Potom je otišao u Italiju gde je osnovao školu afro-plesa, a svoje iskustvo je širio i delio sa raznim instruktorima širom Brazila i Evrope. Trenutno radi u školi koju je osnovao u Dolini Aoste, mestu koje se nalazi na granici Italije sa Francuskom.

Takođe pročitajte

Nagrađene tri kratke priče na konkursu „Vukašin Conić“

Na Deveti književni konkurs za kratku priču „Vukašin Conić“ stiglo je 249 priča 158 autora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.