sreda , januar 16 2019
Početna / KATEDRA / PUSTOVANJE vune – prilika da se nauči i zaradi

PUSTOVANJE vune – prilika da se nauči i zaradi

U Leskovcu je počela tronedeljna  obuka u tehnici pustovanja – ručnog valjanja vune koja se realizuje u sklopu projekta podržanog od RAS-a, pet lokalnih samouprava i NALED-a.
Obuka je namenjena prvenstveno ženama sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja koje su iskazale interesovanje za profesionalno bavljenje proizvodnjom rukotvorina. 
Veća grupa žena od 18.juna vredno uči. Vuna sapun, voda, dobra i strpljiva edukatorka Zlatica i mnogo mnogo valjanja pa su već napravile po dva proizvoda i treći je u procesu.

Pustovanje, odnosno filcanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. To je drevna etno tehnika, kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno UPOTREBNI predmeti od vune (nakit, kape, šalovi, torbe).

Odlikuje ih prirodnost, otpornost i dugovečnost. Predmeti se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja (bojimo vunu u odgovarajuće boje). Tradicionalno se farbalo prirodnim bojama od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste gotove boje za tekstil.

Inače, obuci je predhodio seminar u organizaciji Etno mreže (11. juna u skustinskoj sali )“ Put do dobrog proizvoda“ i bio namenjen lokalnim proizvođačima.
Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Vredne ruke hrane dom“ koji je sufinansirao Grad Leskovac.

Takođe pročitajte

Vrhunski kuvari pripremaju jedinstvena jela po „four hands“ konceptu

U Beograd je konačno stigao Roberto Cerea, slavni kuvar, vlasnik i šef restorana „Da Vittorio” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.