četvrtak , novembar 15 2018
Početna / ZDRAVLJE / Prva operacija tumora na mozgu uz pomoć „kjuza“

Prva operacija tumora na mozgu uz pomoć „kjuza“

Prvu operaciju tumora na mozgu uz pomoć „kjuza“ aparata koji usisava tumor, ali čuva krvne sudove i moždano tkivo, obavila je danas u niškom KC doktorka Danica Grujičić iz KCS, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov.

Prema rečima doktorke Grujičić, reč je o mladoj devojci kod koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre rađena ovakva hiruška operacija, a kasni će možda morati da se radi i druga intervencija.

Ona je dodala da je ovakvih oblika tumora sve više, i da je broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji u porastu.

Operacija u Nišu urađena je uz asistenciju niških lekara, koji su prethodnih meseci imali prilike da savladaju nove metode i upoznaju se sa radom aparata, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nije dovoljno samo da se napravi zgrada koja je na svetskom nivou, nego da i posle toga mora da se radi i unapređuje struka.

Treba da se uvedu nove metode, da se prati razvoj medicine i konačno Niš ide u tom pravcu, dobio je te uslove, a sada dobija i znanje što je neophodno. Naš najbolji neurohirurg implementira nove metode lečenja sa novim aparatom, sa kjuzom, tako da će se ove metode posle nekog vremena raditi u Nišu bez ikakvih problema pacijenti neće morati da odlaze u Beograd“, rekao je Lončar.

On je dodao da se se iz državne kase prebacuje novac da se kupi aparat koji je Kliničkom centru u Nišu prvobitno dat na korišćenje.

 

Takođe pročitajte

Mesec malih DIVOVA

Novembar je mesec prevremeno rođenih beba, dok je 17.novembar Svetski dan prevremeno rodjenih beba a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.