subota , mart 23 2019
Početna / KATEDRA / Predstava bez teksta oduševila Nišlije

Predstava bez teksta oduševila Nišlije

Takmičarski deo pozorišnog festivala „Teatar na raskršću“ otvorilo je sinoć nagrađivani autorski projekat Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud” u izvođenju  Narodnog pozorišta iz Sombora.

Ova predstava inspirisana dramom Radoslava Zlatana Dorića zanimljiva je po tome što glumci praktično ne govore tekst već svojim pokretom, mimikom ali i izvaredno muzikom i šminkom publici dočaravaju radnju. A da su to dobro uradili videlo se po reakciji niške publike u prepunom Narodnom pozorištu koja je ovacijama ispratila protagoniste.

U predstavi igraju: Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Minja Peković, David Tasić Daf, Milijana Makević, Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Aleksandar Vučković, Danica Grubački
muzičari: Irena Popović Dragović i Nikola Dragović

To što mi radimo u predstavi nije samo taj Ernest Bošnjak koji je obeležio Sombor svoga doba, nego metafora jednog velikog umetnika koji nadrasta i svoj grad i svoje vreme. To neprihvatanje i nerazumevanje onih koji su mogli da učine ovaj grad veličanstvenim, a to se nije dogodilo, nije specifikum samo onoga doba, već se u dobrom kontinuitetu odbacivanja nastavlja do dana današnjeg. Zašto Sombor nije postao fabrika snova ako je neko već žrtvovao svoj život da to postane? Kako smo došli do toga da živimo u gradovima bez bioskopa? Kako smo došli do toga da bioskopa ako ima, onda ih ima isključivo u tržnim centrima? O tom vremenu koje je izgubilo svoju romantiku, o tom vremenu na onaj način na koji ga je Bošnjak doživljavao, kao umetnost koja može da promeni jedan grad, da promeni svet, o tome je naša predstava. Ona je traganje za novim snom. Predstava nema teksta, imaćemo table sa tekstovima kao u nemom filmu, imaćemo živu muziku koja će biti izvođena na sceni. Pravimo predstavu o epohi nemog filma, a to čega smo se dohvatili, to je nešto jako sklisko. To može da bude izuzetno zanimljivo, a može da bude i izuzetna katastrofa jer je žanr nemog filma u pozorištu redak ili ga ni nema. Samo da nam se ne desi da bude nemi film pa da nema ni aplauza“ – rekao je Kokan Mladenović.

Predstava je osvojila nekoliko domaćih i inostranih nagrada među kojima je i ta da je prograšena je za NAJBOLJU PREDSTAVU na Trinaestom festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. Žiri ovog festivala svoju odluku obrazložio je rečima „vođen inventivnom i višeznačenjski promišljenom režijom Kokana Mladenovića doneo nam je duhovitu ali i setnu predstavu o pogubnosti ali i šarmu provincije. Predstava ostvarena atipičnim sredstvima predstavlja posvetu filmu, teatru, nostalgična je ali i opominjuća, pravi raskošan tetarski čin u kome su svi elelemti teatarskog jezika funkcionisali besprekorno.“

 

Takođe pročitajte

Obeležimo zajedno „Sat za našu planetu“

Biološko društvo „dr Sava Petrović“ vas poziva da sa njima obeležite “Sat za našu planetu” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.