nedelja , oktobar 21 2018
Početna / KATEDRA / Predavanje prof. Erdeljan u EU info kutku

Predavanje prof. Erdeljan u EU info kutku

EU info kutak organizuje predavanje vanredne profesorke Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Jelene Erdeljan ,,Neomedijevalizam – ka tradiciji alternativne evropske slike’’.

Predvanje će se održati u EU info kutku u Nišu u ponedeljak, 18. decembra sa početkom u 17 sati.
Profesorka će dati odgovore na pitanja zašto je srednji vek i danas konstantno u središtu pažnje i zašto i dalje nikog ne ostavlja ravnodušnim. U široj javnosti ocene i percepcija srednjeg veka kreću se između dva ekstrema – srednji vek se doživljava u rasponu između zlatne legende i/ili mračnog doba,ne samo u određenim istoriografskim delima već, možda čak i pretežno, u popularnim shvatanjima i popularnoj kulturi. Biće reči i o fenomenu neo-medijevalizma koji se ogleda u savremenim vizuelnim medijima, filmovima, kompjuterskim igricama i aplikacijama. Pojam neo-medijevalizam je neologizam koji su prvi popularizovali filozof i teoretičar društva i politike Isaija Berlin, a potom italijanski pisac Umberto Eko.
Prisustvovanje predavanju je besplatno ali ga je, iz organizacionih razloga, potrebno najaviti mejlom na officenis@euinfo.rs ili telefonom na broj 018/241-561 do 18. decembra u 12 sati.

Takođe pročitajte

Psalmi Nade Aničić Crljenice u službi poezije i humanosti

„Psalmi u svili duše“ Nade Aničić Crljenice su plave, pesme pisane rosom neba i zanosom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.