Kej na Nišave pored Oficirskog doma sinoć je bio pretesan da primi sve ljubitelje bureka koji će u ovoj đakoniji moći da uživaju do kraja vikenda u okviru manifestacije Dani bureka.
Tokom manifestacije biće organizovano takmičenje u pripremanju najukusnijeg bureka i “džinovskog” bureka prečnika dva metra.
Prema najavi organizatora – Turističke organizacije Niš (TON) i Unije pekara, osim bureka koji će pripremati pekari iz Niša, posetioci će moći da kupe i burek koji će pripremati pekari iz Makedonije, Grčke i Bugarske.
Protekle dve godine nije organizovana zbog nezainteresovanosti pekara i problema sa organizacijom. U TON-u su istakli da je manifestacija sa tradicijom dugom 13 godina ponovo pokrenuta kako bi se promovisao gastro-turizam i tradicionalni niški doručak.
Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša podseća da pisani dokumenti govore da se u burek u Nišu priprema od 1498. godine kada je niški pekar Mehmed Oglu tradicionalni recept doneo iz Turske.