utorak , januar 22 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Počeli „Borini dani“ u Vranju

Počeli „Borini dani“ u Vranju

Ovogodišnji 36. po redu Borini pozorišni dani pod sloganom „I dalje odbrojavamo“ ponovo se odvijaju skromno zbog radova na dekontaminaciji pozorišta u izgradnji pa se predstave igraju na sceni Doma vojske, koja uslovljava selekciju predstava na one manje forme.
Tradicionalno festival  je otvoren predstavom grada domaćina. Ovoga puta jedno sasvim drugačije čitanje „Uvele ruže“ Bore Stankovića.
Reditelj Milan Nešković, kaže da je za njega rad na ovoj predstavi bio pravi izazov.

„Ovo nije Uvela ruža Bore Stankovića, već Ruža uvela Bore Stankovića i Jelene Mijović koja je radila dramatizaciju. Osnova dramatizacije je Uvela ruža, ali ona nema dovoljno dramskog materijala da bi bila celovečernja predstava pa smo morali da se koristimo i nekom bočnom Borinom literaturom, njegovim likovima, kaže reditelj Nešković.
Prema njegovim rečima ovo je novi dramski tekst „potpisan između Jelene Mijović i Bore Stankovića“ a zanimljivo jeda se po prvi put u Vranju Bora igra na književnom jeziku.
U nastavku festivala publika će biti u prilici da pogleda predstave Šabačkog, Zrenjaninskog i predsavu Niškog Narodnog pozorišta i lazarevačkog teatra, kao i neke predstave iz privatne produkcije.

U okviru pratećeg programa poslednjeg dana biće prikazan dokumentarni film o životu i radu prvakinje srpskog glumišta Mire Stupice. Planiran je i razgovor sa Tanjom Bošković i Radom Đuričin, književno veče i video projekcija predstave „Narodna drama“ vranjskog teatra.

Takođe pročitajte

Damjan doplivao prvi do krsta

Devetnaestogodišnji Damjan Ilić iz Niša, student druge godine niškog DIF-a, prvi je doplivao do časnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.