četvrtak , decembar 13 2018
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Planinari organizuju obilazak najlepših pećina na jugu Srbije

Planinari organizuju obilazak najlepših pećina na jugu Srbije

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, uz podršku opštine Svrljig, u subotu, 4.avgusta organizuje planinarsko-rekreativnu akciju obilaska Prekonoške pećine i prolaska kroz Niševačku klisuru.
Akcija je zamišljena tako da planinari i rekrativci najpre iz sela Prekonoga odu do Prekonoške pećine i uđu u njene prve odaje, do pedesetak metara od ulaza. Ova pećina je posle Postojnske jame, bila prva na području nekadašnje Jugoslavije koja je bila uređena za posetu, još između dva svetska rata.

Posle toga, učesnici će biti prevezeni do ulaza u selo Varoš, odakle će se popeti na uzvišenje Kule (511 m), iznad Niševačke klisure, na kome se nalaze ostaci drevnog Svrljig grada. Po silasku sa Kula, učesnici će preći Niševačku klisuru, uzvodno kraj Svrljiškog Timoka. Niševačka klisura atraktivna je i zbog pruge koja kroz nju prolazi, a mostove i tunele na trasi projektovao je veliki naučnik Milultin Milanković. Predviđena je poseta izletištu Banjica i kretanje „rimskim putem“, u selu Niševac, svi učesnici, zahvaljujući opštini Svrljig, biće posluženi besplatnim ručkom.

Istog dana, u Svrljigu se održava velika manifestacija „Belmužijada 2018“, a planinari će posle pređene staze, ukupne dužine 10 kilometara, otići i u Svrljig, da uveličaju tradicionalnu manifestaciju.

foto https://www.facebook.com/nisevacka.klisura

Takođe pročitajte

Još jedna javna garaža u Nišu

Veće grada Niša odobrilo je JKP „Parking servis“ korišćenje investicionog kredita od 40 miliona dinara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.