utorak , februar 19 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Otvorena izložba “mera – granica” u Podgorici

Otvorena izložba “mera – granica” u Podgorici

U četvrtak 4. oktobra u 19 časova otvorena je izložba “mera – granica”  u galerijama “Perjanički dom” i “Klub” u dvorskom kompleksu Kruševac u Podgorici.

Ova izložba Galerije savremene likovne umetnosti Niš i kustosa Milana Ristića namenski je koncipirana kao uzvratni korak saradnje ove kuće sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, koji je načinjen izložbom „Savremena crnogorska likovna umjetnost“, autorke Maje Dedić.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Učestale geo-političke promene i izloženost različim kulturama koje su svoj lebensraum proširivale na prostore na kojima mi i sada živimo, uslovile su stalne promene životnog poretka, a društvene tranzicije sobom su nosile i često revolucionarne rezove po pitanju kuturno-istorijskog i duhovnog nasleđa. Pitanja kolektivnog i ličnog identiteta otvorena su i u društvima koja su nastala raspadom Jugoslavije. Izložba „mera – granica“ se bavi identitetom.

Kroz izbalansirane umetničke iskaze, ova izložba otvara neka lokalna, regionalna i globalna pitanja, sa identitetom čoveka kao centralnim interesovanjem i to: pitanja obećanja i obećane zemlje, netelesnog i nepropadljivog u čoveku, lika, traga u vemenu i njegove deskripcije, baštine, pitanja zabluda i manipulacija, gubitaka pamćenja, ostrašćenosti, znaka i značenja, integracija i globalizacije, rasprodaje vrednosti, migracije mladih, slobodnog i uludo potrošenog vremena, devijacija, kriminala, globalnog starenja, društvene uloge starih, ali i poimanja, kao opšte i zabrinute zapitanosti i jedinica mere i pogleda. Ona ne teži kvalifikacijama skaliranih vrednosti i ne traži eventualnu krivicu. Naprotiv, ona predstavlja pokušaj merenja slike „našeg sveta“ okom duha, kroz dela niških autora.

Do 29. oktobra pred podgoričkom publikom su dela sledećih umetnika: Jadranke Mišić Pejović, Jelene Kitić, Franca Curka, Bratislava Bašiča, Nikole Markovića, Miljane Radenković, Ivana Mitića, Jelene Miljković, Stevana Kitića, Perice Donkova i Borisa Kandolfa.

Izboru dela prišlo se imanentno tematskom krugu i s imperativom na savremenim strategijama stvaranja. On ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea.

 

Takođe pročitajte

Iskoristite svetski dan turističkih vodiča na najbolji način

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča Udruženje turističkih vodiča Niš organizuju besplatna razgledanja Niša i okoline …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.