sreda , novembar 21 2018
Početna / BIZNIS / O budućnosti srpskih sela po 22.put na „Vlasinskim susretima“

O budućnosti srpskih sela po 22.put na „Vlasinskim susretima“

Međunarodni naučni skup  okupio je ove godine tridesetak sociologa sela iz Srbije i Rusije a glavna tema bila je „Uzroci i posledice društvenih promena u ruralnom prostoru, šta da se radi na lokalnom i državnom nivou“.

Vlasinske susrete tradicionalno organizuju Zavod za proučavanje sela, Srpsko udruženje za sociologiju sela i poljoprivrede, Balkanska asocijacija za proučavanje sela i poljoprivrede a u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince i uz podršku Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Tokom dvodnevnog rada u Vlasotincu i na Vlasinskom jezeru analizirani su problemi vezani za ruralna područja kako u Srbiji tako i u Evropi, teme vezane za regionalnu ruralnu politiku kao i druga bitna pitanja važna za razvoj i opstanak ruralnog područja.

„Neophodno da se u narednom periodu smanji razlika u korišćenju subvencija i drugih agrarnih mera između Vojvodine i ostalog dela Srbije, da je neophodno da se pronađe način da se poljoprivredni proizvođač prevede u robnog proizvođača a ne da proizvodi samo za sebe i da se u narednom periodu moraju odrediti prioriteti u ministarstvu i neophodne dugoročne mere, a da bi to bilo dobro neophodno je uključiti ljude iz struke, približiti naučne institucije i ministarstva, a sve to kako bi našem selu i poljoprivredi bilo bolje, rekao je professor dr Zoran Rajić, redovni profesor Univerziteta u Beogradu.

Povelja Vlasinskih susreta ove godine dodeljena je prof. dr Dragoljubu M. Đorđeviću, redovnom profesoru Univerziteta u Nišu, dok je Bošku Prokiću dodeljena Zahvalnica za doslednost i veru u Susrete i ubeđenja da su neophodni srpskom selu.

 

Takođe pročitajte

Otvaranje Serbia Fashion Weeka-Visoka moda inspirisana uniformom

Kao jedina licencirana Nedelja mode u Srbiji, Serbia Fashion Week od samog početka neguje kulturu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.